Biogaz_III Forum 2025

Akrylamid nie taki straszny

30 stycznia 2003

Choć we frytkach, chrupkach czy chlebie występują duże ilości potencjalnie rakotwórczego akrylamidu, nie jest on tak groźny, jak się do niedawna wydawało – informuje "British Journal of Cancer".

Akrylamid to bezbarwna, krystaliczna substancja, która powstaje przy wysokich temperaturach w produktach żywnościowych (na przykład podczas smażenia czy pieczenia). Proces ten nie zachodzi podczas gotowania.

W zeszłym roku szwedzcy naukowcy wykryli duże ilości akrylamidu we frytkach, chipsach, a nawet chlebie. Ponieważ badania na zwierzętach wykazały, że substancja ta może powodować raka, zapanowało wyraźne zaniepokojenie.

Jednak dalsze szwedzkie (Karolinska Institutet) i amerykańskie (Harvard School of Public Health) badania nie wykazały, by zawarte w normalnej diecie ilości akrylamidu zagrażały rakiem jelita grubego, pęcherza moczowego czy nerki. Przestudiowano diety 987 chorych na raka i 538 osób zdrowych, aby sprawdzić, czy istnieje związek między chorobą a spożyciem akrylamidu.

Wprawdzie akrylamid może wywoływać raka u zwierząt, jednak podawane im eksperymentalne ilości tej substancji wielokrotnie przekraczały spotykane w rzeczywistości. Poza tym możliwe, że organizm człowieka potrafi akrylamid unieszkodliwiać.


POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę