Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Agroturystyka szansą dla ziemi ostrołęckiej

18 lutego 2008
Ziemia ostrołęcka postrzegana jest jako kraina rolnicza i region o walorach rekreacyjno-turystycznych. Naturalne warunki tego obszaru, a przede wszystkim bogata przyroda, pozwalają rozwijać tutaj gospodarkę związaną z tymi dziedzinami. Atutem powiatu ostrołęckiego jest czyste, nieskażone środowisko, wysoki stopień zalesienia oraz brak uciążliwego przemysłu. Tereny powiatu ostrołęckiego w 30% pokryte są rozległymi obszarami leśnymi, przez które przepływa wiele rzek, w tym rzeka Narew o znaczeniu krajowym.
     Na północy powiatu rozciąga się Puszcza Zielona zwana również Kurpiowską. Naturalny, niezniszczony i objęty ochroną charakter puszczy można podziwiać w wielu rezerwatach utworzonych na jej terenie.
     Duża powierzchnia lasów obfitujących w rzadkie gatunki roślin, ptactwa i zwierząt zaważyła na tym, że powiat ostrołęcki znalazł się w obszarze „Zielonych Płuc Polski", który ma szczególne znaczenie dla utrzymania czystego środowiska w kraju i w Europie.
     Region kurpiowski, obok regionu górskiego, należy do najbogatszych, zachowanych i pieczołowicie kultywowanych kultur ludowych w Polsce. Występuje tu bogactwo zachowanych tradycji, które mają swój wyraz przede wszystkim w budownictwie, zdobnictwie, rzeźbie, tkactwie i wycinankarstwie. Kultywowane są dawne zwyczaje Kurpiów, urozmaicone pieśniami i tańcami, nadal używana jest gwara.
     W życiu gospodarczym regionu pierwszoplanową rolę odgrywa rolnictwo. Jego rozwojowi sprzyja również ukształtowanie terenu. Użytki rolne stanowią 60% powierzchni powiatu. Należy zaznaczyć, iż powiat ostrołęcki jest powiatem o najwyższej obsadzie bydła na 100 ha użytków rolnych oraz najwyższej produkcji mleka w województwie mazowieckim.
     Rolnictwo z powodu niskiej jakości gleb oraz słabych narzędzi nie było w stanie utrzymać rodziny kurpiowskiej. Szukano więc źródeł dodatkowego dochodu, którym stały się liczne rzemiosła i rękodzieło wiejskie. Stąd rozwinęły się na Kurpiach: ciesielstwo, stolarstwo, plecionkarstwo (lniane i wełniane).
     Najbardziej interesującymi, a jednocześnie kontynuowanymi do dziś są wyroby związane z obrzędowością. Dotyczy to zarówno wycinanek, kierców, bukietów zdobiących dom w okresie świąt, jak też zabawek choinkowych, wypieków ciast na Nowy Rok, pisanek oraz tak popularnych w kraju i za granicą palm wielkanocnych. Słynna Niedziela Palmowa w miejscowości Łyse rokrocznie zaszczycana jest obecnością wielu wysokich rangą osobistości parlamentarnych, rządowych i duchownych. Przybywają również rzesze gości z całego kraju, a nawet z zagranicy. Jest to w dużym stopniu promowanie regionu i zachęta do wypoczynku w tej części kraju.
     Samowystarczalność gospodarki kurpiowskiej sprawiła, że gospodynie same tkały i szyły stroje dla rodziny i do dziś haft oraz koronkarstwo jest jedną z popularniejszych dziedzin wytwórczości regionalnej.
 
     Przedstawione powyżej walory przyrodnicze powiatu -czystość środowiska, ciekawa kultura w różnych odmianach - dają szansę na rozwijanie agroturystyki.
     Proces tworzenia gospodarstw agroturystycznych na Kurpiowszczyźnie rozpoczął się w 1994 roku, wówczas rozpoczęły działalność 3 gospodarstwa. Według danych Ośrodka Doradztwa Rolniczego dziś takich gospodarstw jest 52.
     Typowy odbiorca agroturystyki tak w krajach Europy zachodniej, jak i w Polsce jest mieszkańcem miasta spragnionym ciszy, spokoju oraz otwartych przestrzeni z dala od pełnego stresów i zgiełku życia metropolii. Ogólnie mówiąc, interesują go różne formy rekreacji na wolnym powietrzu, odkrywanie walorów krajobrazu oraz wiejski styl życia.
     Zaoferowanie szerokiego wachlarza atrakcji, jakie przybysz z miasta może znaleźć w wiejskiej zagrodzie i jej otoczeniu jest, w połączeniu z zapewnieniem podstawowych wygód, poważnym wyzwaniem dla kwaterodawców, a także szerszej społeczności wiejskiej.
     Samorządy powiatowe i gminne, a także Związek Gmin Kurpiowskich są żywo zainteresowane rozwojem agroturystyki i podejmują w tym kierunku wspólne wysiłki.
     Jednak realizacja tej wizji wymagać będzie podjęcia szeregu inicjatyw w zakresie unowocześnienia istniejącego słabego jeszcze rynku usług agroturystycznych oraz wydatnego jego rozszerzenia, a to wymaga pewnych nakładów finansowych. Działania te powinny zatem obejmować:
podnoszenie jakości produktu turystycznego do poziomu standardów zachodnioeuropejskich, ze szczególnym naciskiem na bazę noclegową,
stworzenie pakietu zachęt inwestycyjnych, usunięcie barier i zmniejszenie ryzyka,
pozyskanie funduszy zewnętrznych umożliwiających szybszy rozwój i skuteczne konkurowanie na rynku turystycznym,
inwestowanie w rozwój atrakcji turystycznych, w tym szczególnie regionalnego folkloru i sztuki ludowej,
uformowanie silnego wizerunku wsi kurpiowskiej, wyraźne wyodrębnienie poszczególnych regionów i dostosowanie ich różnorodnych możliwości rekreacyjnych do potrzeb poszczególnych grup odbiorców,
podjęcie działań organizacyjnych mających na celu profesjonalnie przygotowania oferty, z uwzględnieniem tworzenia turystycznych produktów markowych,
organizację szkoleń o szerokim zasięgu, z naciskiem na umiejętności marketingowe i obsługę klienta,
stworzenie warunków do sprawnego funkcjonowania centrum informacji turystycznej z system rezerwacji miejsc dostosowanych do standardów europejskich.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę