Fundacja Fundusz Współpracy w ramach Programu ,,Agro – Smak 2’’ ogłosiła konkurs wniosków o dofinansowanie projektów związanych z rozwojem wytwarzania i uznawania regionalnych i tradycyjnych produktów żywnościowych oraz tworzeniem rynku tych produktów w Polsce. Dofinansowanie udzielane jest między innymi na organizacje szkoleń, warsztatów i konferencji oraz na badania i ekspertyzy dotyczące oceny zdolności produktu do ochrony oraz na wykonanie dokumentacji produktu oraz badanie jego właściwości .
O granty mogą się ubiegac między innymi organizację samorządu terytorialnego, jednostki samorządu terytorialnego i im podległe oraz organizację pozarządowe działające na rzecz rozwoju runku produktów regionalnych i tradycyjnych. Maksymalna kwota dofinansowania wynosi 20 000 złotych. Granty będą przyznawane aż do wyczerpania środków przeznaczonych na ten cel .
Celem Programu jest wsparcie tworzenia w Polsce rynku produktów regionalnych i lokalnych o potwierdzonej jakości, zgodnej z polityką prowadzoną przez Komisję Europejską. Program Agro-Smak 2 jest kontynuacją niektórych elementów Polsko-Amerykańskiego Projektu Rozwoju Produktów Lokalnych "Agro-Smak" i podobnie jak poprzedni realizowany jest na zlecenie Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej przez Fundację Fundusz Współpracy.
Wiej informacji na stronie internetowej www..agro –smak.pl.