Nie wszyscy rolnicy zdają sobie sprawę z odpowiedzialności za bezpieczeństwo gości, w swoich domach. Wśród wypoczywających zwykle całymi rodzinami, mogą być osoby podeszłym wieku, niepełnosprawne i przede wszystkim dzieci. Rolnik przyjmujący w swojej zagrodzie gości znajduje się w takiej samej sytuacji prawnej jak właściciel pensjonatu czy hotelu.
Pokoje gościnne z korytarzami, schodami oraz całym obejściem gospodarstwa muszą spełniać normy BHP, które gwarantują bezpieczny pobyt gości. Kilka lat temu wspólnie z Państwową Inspekcją Pracy i Odziałem Regionalnym KRUS w Tarnowie przeprowadziliśmy za zgodą właścicieli gospodarstw agroturystycznych wizytacje mającą na celu określenie mankamentów, które mogą stanowić niebezpieczeństwo dla wypoczywających gości. Przedstawiamy krótki przegląd naszych opinii.
Pokoje gościnne zostały często urządzone na poddaszu domu rolnika. Ściany wyłożone boazerią i pomalowane lakierem bezbarwnym stanowią duże zagrożenie pożarowe. Boazeria wykonana zwłaszcza z drewna iglastego płonie jak pochodnia. Czy goście zdążą wówczas uciec wąskimi korytarzami i stromymi schodami?. Należy ograniczyć używanie otwartego ognia, regularnie sprawdzać instalacje elektryczną, w miejscu widocznym postawić gaśnice śniegową i poinstruować gości o sposobie ich użytkowania. Pokoje gościnne powinny mieć wysokość 2,2 metra.
Schody: Stopnie nie mogą być wyższe niż 19 cm i mieć szerokość co najmniej 30cm. W jednym biegu (ciągu) nie powinno być więcej niż 17 stopni. Pomiędzy pomieszczeniami i korytarzami nie powinno być progów czy uskoków. Dopuszcza się progi do wysokości co najwyżej 22 mm.
Balustrady - Schody , balkony, tarasy, a także uskoki (mury oporowe) gruntu na podwórzu powinny być poręczone do wysokości co najmniej 0,9 m. Ze względu na dzieci przestrzeń pomiędzy pochwytem a krawężnikiem powinna być wypełniona prętami (tralkami) pionowymi, a nie poziomymi. Odległość między prętami nie powinna przekraczać 120 mm. Jeżeli balustrada jest wypełniona rozmaitymi „figurami” –ich średnica również nie może być większa od 120 mm. Poręcze powinny mieć bezpieczne zakończenie – albo głębokim zagięciem tzw. baranim rogiem albo doprowadzone łagodnym łukiem dom podłoża. Wszelkie schody wewnętrzne i zewnętrzne o wysokości ponad 0,5 m powinny być zaopatrzone w balustradę. Odcinek drogi wjazdowej do zagrody usytuowany nad przepustem drogowym powinien być również z obydwu stron zabezpieczony solidnymi barierami.
Ogrodzenia – Trzeba pamiętać, że drut kolczasty czy ostro zakończone pręty stalowe mogą być umieszczane na ogrodzeniu, bramach, furtkach dopiero od wysokości 1,8 m. Złodziej poradzi sobie łatwo z takimi przeszkodami, natomiast sterczące ostre pręty nisko usytuowane, stanowią wielkie niebezpieczeństwo dla dzieci.
Studnie – Wyrastająca cześć studni z której wodę czerpie się za pomocą wiadra, powinna mieć wysokość co najmniej 0,9 m od poziomu tereny i posiadać trwałe i mocne przykrycie.
Szamba - Polska wieś jest na ogół zaopatrzona w wodociągi, natomiast do rzadkości należy kanalizacja stąd powszechność szamb. Jest to zwykle betonowym, podziemny zbiornik gromadzący nieczystości płynne. Otóż właz do szamba powinien mieć solidną pokrywę, , której dzieci nie będą mogły usunąć. Przykład wejścia dzieci do szamba, którego właz nakryto przypadkowymi kawałkami blach, uwidocznił jak wielkie to zagrożenie również dla osób ratujących, narażonych na zatrucie siarkowodorem. Każde wejście do szamba, nawet opróżnionego jest zawsze skrajnie niebezpieczne, ze względu na siarkowodór. Czynność opróżniania szamba za pomocą pompy beczkowozu napędzanej ciągnikiem rolniczym powinna odbywać się pod nadzorem w czasie nieobecności wczasowiczów.
Stare maszyny – Niektórzy rolnicy ustawili na trawniku przed domem stare, wiekowe maszyny np. sieczkarnie. To prawdziwa ozdoba gospodarstwa. Trzeba jednak pamiętać, aby elementy ruchome takich ,maszyn zostały wcześniej zablokowane, by nie można obracać koła zamachowego i uruchomić noży. Maszyny jakkolwiek stare są wciąż sprawne. Wypoczywający chłopcy na pewno będą próbowali uruchomić eksponaty.
Ilość niebezpieczeństw występujących w gospodarstwie produkcyjnym może być olbrzymia dla wczasowiczów i właściciela . Najlepszą rada dla gości jest nie branie udziału w pracach polowych z udziałem maszyn rolniczych. Bowiem ilość wypadków w gospodarstwach rolnych wśród rolników i domowników jest trzykrotnie większą niż w pozostałych działach gospodarki. Wystarczy wspomnieć o braku obudów na wałku przekaźnika mocy, niebezpieczeństwie związanym z działaniem sadzarki do ziemniaków czy przewożeniem osób na błotnikach ciągników. Ważną rzeczą jest aby dzieci nie miały dostępu do maszyn szczególnie niebezpiecznych na wsi jak pił tarczowych czy sieczkarni.
Inne niebezpieczeństwa...
Wiejskie zwierzęta: Dla wielu gości atrakcją jest możliwość obcowania ze zwierzętami gospodarskimi. To doskonała okazja dla dzieci aby poznać „fabrykę mleka” oraz dowiedzieć się skąd pochodzą jaja” Ale to również liczne zagrożenia wynikające z kontaktu ze zwierzętami. Nie tylko możliwość doznania urazów ale również chorób odzwierzęcych. Warto aby właściciel gospodarstwa powiedział na wstępie gościom o posiadanych zwierzętach, ich zwyczajach i narowach
Właściciele gospodarstw agroturystycznych powinni również poinformować gości o licznych gliniankach , wyrobiskach piasku i liniach wysokiego napięcia.
Winnice w gospodarstwach agroturystycznych:
Tradycje upraw winorośli w Polsce sięgają średniowiecza. Są tereny które ze względu na średnią temperatur rocznych są szczególnie predysponowane do uprawy winorośli jak okolice Zielonej Góry i Tarnowa. Mogą stanowić one atrakcje w gospodarstwach agroturystycznych jako ciekawy deser lub produkt w postaci wina.
Uprawa winogron w Polsce ma obecnie charakter amatorski. Większość nasadzeń stanowią przydomowe plantacje składające się z kilku krzewów. Zaś zapotrzebowanie na winogrona jest duże. Importujemy około 100 tyś. ton winogron deserowych rocznie. Winogrona importowane, szczególnie te o bardzo dużych jagodach wymagają bardzo intensywnej ochrony przed chorobami grzybowymi. Klimat Polski jest zmienny, przebieg pogody bywa bardzo mocno zróżnicowany stąd do uprawy towarowej polecane są głównie odmiany moszczowe z przeznaczeniem na przetwory głównie wina. Plonowanie odmian deserowych jest nie pewne i nie gwarantuje opłacalności uprawy. Dlatego decydując się na uprawę tych odmian i chcąc uzyskać owoce dobrej jakości należy uprawę prowadzić pod osłonami.(np. nie ogrzewane namioty foliowe. Do uprawy na naszych terenach preferowane są odmiany wyhodowane w instytutach winoroślarskich byłego ZSRR, gdzie podstawowym kierunkiem selekcji była odporność na mróz i choroby przy zachowaniu doskonałych walorów smakowych. Są to odmiany dojrzewające od sierpnia do października. Najpóźniejsze z nich nadają się do przechowywania nawet do 6 miesięcy (do lutego). Ponadto decydując się na założenie plantacji mamy możliwość uprawy ciemnych winogron, bardziej wartościowych pod względem dietetycznym. Uprawa winogron w gospodarstwach rolnych, a szczególnie agroturystycznych, może być wykorzystywana jako uatrakcyjnienie pobytu gości Nawet nie wielka plantacja winorośli z pewnością wpłynie na podniesienie konkurencyjności gospodarstwa, będzie dodatkową atrakcją turystyczną oraz źródłem smacznych i świeżych, a przede wszystkim zdrowych owoców.
Drugim kierunkiem upowszechniania uprawy winorośli może być przeznaczenie ich na produkcje win. Dla potencjalnych producentów win wystarczy założenie małej 5-10 arowej plantacji z wczesnymi odmianami przeznaczonymi na przetwórstwo.
Wino pochodzące z własnej plantacji może uczynić gospodarstwa agroturystyczne bardziej atrakcyjnymi. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, domowy wyrób win traktowany jest jako produkcja na własne potrzeby i nie podlega żadnym obciążeniom finansowym.
5819383
1