Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Afera spożywcza z suszem jajecznym. Producent aresztowany

5 stycznia 2016
Firma z Wielkopolski przez lata dostarczała susz jajeczny, który zawierał śladowe ilości jaj - podaje portal gazeta.pl za radiem RMF FM. Biegły, który zbadał niewielką partię suszu, ocenili, że produkt był szkodliwy dla zdrowia. Producent szkodliwego suszu został aresztowany.

Susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajko.

Susz rybny a la jajeczny

Jednak według RMF podrobiony susz jajeczny zawierał w rzeczywistości jedynie śladowe ilości jaj, za to dużo suszu rybnego z dodatkiem wapnia i kurkumy. Taki 'susz jajeczny' może być rakotwórczy. Zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wielkopolskim Janusz Walczak poinformował, że w trakcie śledztwa prokuratura uzyskała opinię biegłego, który zbadał w miejscu produkcji niewielką partię zabezpieczonego suszu. - Badania wykazały, że ta partia zawierała składniki szkodliwe dla zdrowia - dodał. Susz i związana z nim dokumentacja zostały zabezpieczone. Konieczne będzie poddanie pobranych próbek specjalistycznym badaniom, a dokumentację - szczegółowej analizie.
Więcej na ten temat na portalu gazeta.pl




POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę