Afera spożywcza z suszem jajecznym. Producent aresztowany
5 stycznia 2016
Firma z Wielkopolski przez lata dostarczała susz jajeczny, który zawierał śladowe ilości jaj - podaje portal gazeta.pl za radiem RMF FM. Biegły, który zbadał niewielką partię suszu, ocenili, że produkt był szkodliwy dla zdrowia. Producent szkodliwego suszu został aresztowany.
Susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajko.
Susz rybny a la jajeczny
Jednak według RMF podrobiony susz jajeczny zawierał w rzeczywistości jedynie śladowe ilości jaj, za to dużo suszu rybnego z dodatkiem wapnia i kurkumy. Taki 'susz jajeczny' może być rakotwórczy. Zastępca prokuratora okręgowego w Ostrowie Wielkopolskim Janusz Walczak poinformował, że w trakcie śledztwa prokuratura uzyskała opinię biegłego, który zbadał w miejscu produkcji niewielką partię zabezpieczonego suszu. - Badania wykazały, że ta partia zawierała składniki szkodliwe dla zdrowia - dodał. Susz i związana z nim dokumentacja zostały zabezpieczone. Konieczne będzie poddanie pobranych próbek specjalistycznym badaniom, a dokumentację - szczegółowej analizie.
Więcej na ten temat na portalu gazeta.pl