Dziś, za Naszym Dziennikiem prezentujemy przepisy na pyszne ciasteczka, bułeczki czy własnoręcznie upieczony chlebek, które z pewnością umilą Państwu ostatnie dni Adwentu. Zapach korzennych ciastek przypomni, że nadchodzą święta Bożego Narodzenia.
Mleczne bułeczki drożdżowe
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 30 g drożdży, 1/4 kostki roztopionego masła, ewentualnie rodzynki lub żurawiny
Kruszonka: 1 łyżka masła lub margaryny, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżki mąki
Wykonanie:
W letnim, posłodzonym mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki rozpuścić drożdże. Dodać mąkę oraz masło i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut. Po tym czasie formować bułeczki i układać w tortownicy, delikatnie skropić wodą i posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Rożki serowe
Składniki:
2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 2 czerwone papryki, 20 dag żółtego sera, koper, sól
Wykonanie:
Z mąki, mleka i 2 jajek przygotować ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki i smażyć na oleju 20 minut. Następnie dodać posiekany koper oraz starty ser. Chwilę dusić do czasu rozpuszczenia sera. Na połowę każdego placka wyłożyć cienką warstwę farszu, złożyć na pół. Potem na połowę złożonego placka wyłożyć pół łyżki farszu i złożyć tak, by powstał rożek. Rożki zamoczyć w rozmąconym jajku, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju. Danie jest doskonałym urozmaiceniem dla osób, którym znudziły się tradycyjne krokiety.
Dorsz w galarecie z pomarańczami
Składniki:
1/2 kg świeżego dorsza, 4 łyżki żelatyny, 3 pomarańcze, olej, sól, pieprz, sałata do dekoracji, 1 jajko, mąka pszenna
Wykonanie:
Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Dorsza pokroić w dzwonka, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do soku z pomarańczy i odstawić na godzinę. Następnie moczyć w rozmąconym jajku, obtoczyć w mące, smażyć na gorącym oleju. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do niej sok z pomarańczy, w którym moczyły się ryby. Kawałki dorsza ułożyć na półmisku i zalać żelatyną. Wstawić do lodówki. Ryba ma delikatnie słodki smak.
Tarta z brokułem
Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki, 2 jajka, 20 dag masła, 1/2 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
Farsz: 1 duży brokuł, 2 pomidory, 15 dag szynki, 2 jajka, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Wbić 1 całe jajko i 1 żółtko. Dodać pokrojone na kawałki masło oraz sól, imbir i gałkę muszkatołową. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciastem wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i posmarować lekko rozbitym białkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. w 180 st. C. Brokuł opłukać, podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą. Brokuł włożyć do wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić. Szynkę pokroić w paseczki. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na ciasto nałożyć brokuł i paski szynki. Na wierzchu rozłożyć plastry obranych ze skórki pomidorów. Jajka rozmącić i zalać nimi tartę. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać ponownie 20 minut.
9076314
1