Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Adwentowe różności

5 stycznia 2016
Dziś, za Naszym Dziennikiem prezentujemy przepisy na pyszne ciasteczka, bułeczki czy własnoręcznie upieczony chlebek, które z pewnością umilą Państwu ostatnie dni Adwentu. Zapach korzennych ciastek przypomni, że nadchodzą święta Bożego Narodzenia.

Mleczne bułeczki drożdżowe

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mleka, 4 łyżki cukru, 30 g drożdży, 1/4 kostki roztopionego masła, ewentualnie rodzynki lub żurawiny
Kruszonka: 1 łyżka masła lub margaryny, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżki mąki

Wykonanie:
W letnim, posłodzonym mleku z dodatkiem 1 łyżki mąki rozpuścić drożdże. Dodać mąkę oraz masło i dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na mniej więcej 40 minut. Po tym czasie formować bułeczki i układać w tortownicy, delikatnie skropić wodą i posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Rożki serowe

Składniki:
2 szklanki mleka, 2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 2 czerwone papryki, 20 dag żółtego sera, koper, sól

Wykonanie:
Z mąki, mleka i 2 jajek przygotować ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki i smażyć na oleju 20 minut. Następnie dodać posiekany koper oraz starty ser. Chwilę dusić do czasu rozpuszczenia sera. Na połowę każdego placka wyłożyć cienką warstwę farszu, złożyć na pół. Potem na połowę złożonego placka wyłożyć pół łyżki farszu i złożyć tak, by powstał rożek. Rożki zamoczyć w rozmąconym jajku, obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju. Danie jest doskonałym urozmaiceniem dla osób, którym znudziły się tradycyjne krokiety.

Dorsz w galarecie z pomarańczami

Składniki:
1/2 kg świeżego dorsza, 4 łyżki żelatyny, 3 pomarańcze, olej, sól, pieprz, sałata do dekoracji, 1 jajko, mąka pszenna

Wykonanie:
Pomarańcze przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Dorsza pokroić w dzwonka, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do soku z pomarańczy i odstawić na godzinę. Następnie moczyć w rozmąconym jajku, obtoczyć w mące, smażyć na gorącym oleju. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do niej sok z pomarańczy, w którym moczyły się ryby. Kawałki dorsza ułożyć na półmisku i zalać żelatyną. Wstawić do lodówki. Ryba ma delikatnie słodki smak.

Tarta z brokułem

Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki, 2 jajka, 20 dag masła, 1/2 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
Farsz: 1 duży brokuł, 2 pomidory, 15 dag szynki, 2 jajka, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, natka pietruszki

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Wbić 1 całe jajko i 1 żółtko. Dodać pokrojone na kawałki masło oraz sól, imbir i gałkę muszkatołową. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciastem wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i posmarować lekko rozbitym białkiem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 min. w 180 st. C. Brokuł opłukać, podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z solą. Brokuł włożyć do wrzątku i gotować 5 minut. Odcedzić. Szynkę pokroić w paseczki. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na ciasto nałożyć brokuł i paski szynki. Na wierzchu rozłożyć plastry obranych ze skórki pomidorów. Jajka rozmącić i zalać nimi tartę. Całość posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać ponownie 20 minut.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę