Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Aby chleb był chlebem

24 grudnia 2015
Dietetycy i eksperci od żywienia bija na alarm , że Polacy spożywają za mało pieczywa, w szczególności razowego.  Pieczywo zaś dostępne na rynku jest drogie i najczęściej  złej jakości . w ostatnich 5 latach obserwuje się ekspansje pieczywa mrożonego.   Według danych GUS w Polsce w latach 1981 – 2008 konsumpcja na osobę  w ciągu roku zmniejszyła się o około 40 % - ze 101 kilogramów.   
Polacy spożywają  niewielkie ilości zdrowego pieczywa z pełnego przemiału , na przykład chleba razowego. A przecież jak podkreśla Polski związek Producentów Roślin Zbożowych  to właśnie produkty całoziarnowe są najzdrowsze i niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Dzięki wyjątkowym właściwościom tych produktów możemy uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych w tym coraz bardziej powszechnej otyłości. Już 3 kromki chleba  żytniego pełnoziarnistego mogą dostarczyć około 7 gram białka , co pokrywa w około dziesięciu procentach dzienne zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny. Trzy kromki takiego chleba to również : 18 % witaminy B1, 13 % witaminy B2, 6% witaminy PP,8 % witaminy E oraz prawie 20 % potrzebnej ilości magnezu i żelaza  oraz 38 % zalecanej dawki błonnika.
 Każdy człowiek rocznie nieświadomie zjada  2 kilogramy środków chemicznych znajdujących się w naszym pożywieniu. Dlatego  trzeba zadać sobie pytanie  ile jest w pieczywie , które spożywamy maki , a ile polepszaczy.
 W naszym kraju w ocenie PZPRZ mamy wszelkie warunki, by wspaniały polski chleb , uzyskiwany z całego ziarna zbóż , ponownie zagościł na stolach wszystkich rodzin.
- Promujemy chleb z pełnego ziarna, bo chodzi nam o to, by społeczeństwo  zdrowo się odżywiało i żeby sukcesywnie wzrastało spożycie bardzo wartościowych produktów zbożowych, które niebezpiecznie szybka zaczęły znikać z naszej codziennej diety. Pamiętamy przy tym, ze nie będzie dobrego chleba powszedniego bez wysokiej jakości maki, którą można uzyskać jedynie z pełnowartościowego ziarna. Jesteśmy natomiast przeciwni stosowaniu wszelkiego rodzaju chemicznych dodatków i wypełniaczy do pieczywa. Staramy się o to, by dobry chleb był na co dzień dostępny w sklepach, żeby społeczeństwo nie odczuwało braku możliwości nabycia takiego pieczywa – mówi Stanisław Kasperczyk, prezes zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę