Dietetycy i eksperci od żywienia bija na alarm , że Polacy spożywają za mało pieczywa, w szczególności razowego. Pieczywo zaś dostępne na rynku jest drogie i najczęściej złej jakości . w ostatnich 5 latach obserwuje się ekspansje pieczywa mrożonego. Według danych GUS w Polsce w latach 1981 – 2008 konsumpcja na osobę w ciągu roku zmniejszyła się o około 40 % - ze 101 kilogramów.
Polacy spożywają niewielkie ilości zdrowego pieczywa z pełnego przemiału , na przykład chleba razowego. A przecież jak podkreśla Polski związek Producentów Roślin Zbożowych to właśnie produkty całoziarnowe są najzdrowsze i niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Dzięki wyjątkowym właściwościom tych produktów możemy uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych w tym coraz bardziej powszechnej otyłości. Już 3 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego mogą dostarczyć około 7 gram białka , co pokrywa w około dziesięciu procentach dzienne zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny. Trzy kromki takiego chleba to również : 18 % witaminy B1, 13 % witaminy B2, 6% witaminy PP,8 % witaminy E oraz prawie 20 % potrzebnej ilości magnezu i żelaza oraz 38 % zalecanej dawki błonnika.
Każdy człowiek rocznie nieświadomie zjada 2 kilogramy środków chemicznych znajdujących się w naszym pożywieniu. Dlatego trzeba zadać sobie pytanie ile jest w pieczywie , które spożywamy maki , a ile polepszaczy.
W naszym kraju w ocenie PZPRZ mamy wszelkie warunki, by wspaniały polski chleb , uzyskiwany z całego ziarna zbóż , ponownie zagościł na stolach wszystkich rodzin.
- Promujemy chleb z pełnego ziarna, bo chodzi nam o to, by społeczeństwo zdrowo się odżywiało i żeby sukcesywnie wzrastało spożycie bardzo wartościowych produktów zbożowych, które niebezpiecznie szybka zaczęły znikać z naszej codziennej diety. Pamiętamy przy tym, ze nie będzie dobrego chleba powszedniego bez wysokiej jakości maki, którą można uzyskać jedynie z pełnowartościowego ziarna. Jesteśmy natomiast przeciwni stosowaniu wszelkiego rodzaju chemicznych dodatków i wypełniaczy do pieczywa. Staramy się o to, by dobry chleb był na co dzień dostępny w sklepach, żeby społeczeństwo nie odczuwało braku możliwości nabycia takiego pieczywa – mówi Stanisław Kasperczyk, prezes zarządu Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych.