Jak podaje Dziennik Gazeta Prawna, zdaniem ekspertów, obniżenie VAT i akcyzy na produkty jabłek spowodowałoby spadek ich ceny. W konsekwencji mogłoby się to przełożyć na wzrost sprzedaży.
Do Ministerstwa Finansów trafił wniosek o zniesienie akcyzy na cydr, jednak resort nie chce się na to zgodzić. Ministerstwo przypomina, że rok temu zgodziło się na objęcie cydru i perry nową, niską stawką podatku. Z kolei stawki VAt na cydr nie da się obniżyć, bo nie pozwalają na to unijne przepisy (z tego względu, że jest to napój alkoholowy).
Zdaniem Dariusz Malinowskiego, doradcy podatkowego i partnera w KPMG, w przypadku innych niż cydr produktów z jabłek raczej nie ma wątpliwości, że obniżenie stawek VAT, a przez to zwiększenie spożycia, byłoby korzystne nie tylko dla producentów, ale również dla społeczeństwa.
"DGP" przytacza stawki podatkowe jabłkowych produktów. Obecnie w cenę jabłek wliczona jest 5-proc. stawka podatku od towarów i usług. Podobnie jest z sokiem jabłkowym. Na dżemy i szarlotki, jak również wytłoki jabłkowe obowiązuje 8 proc. VAT. Z kolei stawka tego podatku nałożona na ocet jabłkowy to już 23 proc.