97 % mięsa drobiowego w USA zawiera niebezpieczne bakterie
5 stycznia 2016
Najnowsze badanie Consumer Reports ukazało alarmująco wysokie statystyki. 97 % badanych piersi z kurczaka ze sklepów na terenie Stanów Zjednoczonych zawierało bakterie, które mogą powodować nudności. Tylko 3 % sprzedawanego mięsa drobiowego było bezpieczne, pisze alternet.org.
W raporcie zapisano, że próbki pobrano w sklepach na terenie USA i znaleziono w nich potencjalnie szkodliwe bakterie. Szokujące statystyki dotyczą produktów, sprzedawanych pod szyldem zdrowych i bezpiecznych marek. Smakosze kurcząt muszą zachować więcej czujności. Etykieta na opakowaniu nie jest gwarancją jakości.
Badania przeprowadzono po tym, jak służby epidemiologiczne zidentyfikowały w październiku zagrożenie na trzech fermach Foster Farms po wybuchu epidemii salmonelli. Zachorowało wówczas prawie 390 osób, z czego 40 % było hospitalizowanych ze względu na krytyczny stan zdrowia.