A_BIO_AGRO_950

700-letnia zatorska tradycja karpiowa

24 grudnia 2005

200 ton karpi odławianych w każde święta i kultywowanie ponad 700-letniej hodowlanej tradycji – to duma małopolskiego Zatora. Tylko tu odbywa się trzydniowy „Festiwal karpia”, a mieszkańcy na święta przygotowują karpia po zatorsku.

Historia słynnych zatorskich hodowli karpia sięga XIII wieku. - Ryby są hodowane na naturalnych paszach, bez dodatków żadnej chemii - mówi jeden z hodowców.

Zator na tyle żyje karpiową tradycją, że w małopolskim miasteczku powstał nawet specjalny przepis na rybę. - Przekładamy warstwami: najpierw przesmażone pieczarki, gotowane jajka, dużo sera żółtego, zielonej pietruszki, a na sam koniec gotowania zalewamy to wszystko śmietaną. Zapiekamy to i podajemy na ciepło - tłumaczy mieszkanka Zatora i ręczy, że tak przygotowany karp na pewno będzie smakował.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę