Według FAMMU/FAPA, zgodnie z najnowszymi danymi, łączne zbiory gruszek w "unijnej 27" wyniosły przed rokiem 2,6 mln ton, a poziom konsumpcji, który od lat utrzymuje się raczej na stabilnym, poziomie i wyniósł w omawianym 2011 roku 2,8 mln ton. Tym samym, w minionym roku wielkość konsumpcji gruszek przypadająca na 1 unijnego obywatela to 6 kg/rocznie, podczas gdy średnia z lata 2009-2011 oszacowana została na poziomie 5,14 kg/rocznie.
Wolumen importu gruszek w Unii Europejskiej przewyższa wielkość eksportu - średnio w latach 2000-2005 importowano około 170,0 tys. ton tych owoców, następnie w latach 2006-2008 wielkość ta zmniejszyła się do około 80,0 tys. ton, a w minionym roku eksport wyniósł 68,0 tys. ton, podczas gdy import 104,0 tys. ton.
Od wielu lat w zbiorach unijnych gruszek dominuje odmiana Konferencja z ubiegłorocznym wynikiem niemal 900,0 tys. ton, na drugim miejscu znajduje się natomiast Abate Fetel z niemal 400,0 tys. ton. Co ciekawe, jeszcze w roku 1998 zbiory Konferencji kształtowały się na poziomie zaledwie 550,0 tys. ton.
Do największych producentów gruszek w Unii Europejskie należą przede wszystkim Włosi z ubiegłorocznym wynikiem 915,0 tys. ton, choć wolumen zbiorów w ostatnich 13 latach zmniejszył się z około 1,15 mln ton w roku 1998. Drugim co do wielkości producentem jest Hiszpania z
ubiegłorocznymi zbiorami na poziomie 427,0 tys. ton i na trzecim miejscu znajduje się Holandia z 300,0 tys. ton gruszek.