Wyniki ostatnich badań przeprowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa śywności (EFSA) we współpracy z duńskim instytutem ds. żywności wskazują, że 41 proc. pogłowia trzody chlewnej w Danii jest obecnie zakażona salmonellą - podaje FAMMU/FAPA. Dla porównania w 1998 r., dzięki skutecznemu monitoringowi, jedynie 11 proc. duńskiego stada świń wykazywało obecność tej bakterii. Odsetek zakażeń salmonellą u trzody w Danii jest obecnie jednym z najwyższych w całej UE. Średnia unijna wynosi 33 proc., najmniej zakażeń występuje w Finlandii i Szwecji.
W styczniu 2010 r. w Danii wszedł w życie kolejny (czwarty) krajowy plan zwalczania salmonelli. Zgodnie z tym planem, wszyscy hodowcy trzody chlewnej w Danii będą musieli przeprowadzać badania na obecność salmonelli u świń sprzedawanych na rzeź oraz przekazywać informacje odpowiedniemu urzędowi. Nowym celem krajowym, który ma zostać osiągnięty do 2013 r., jest nieprzekroczenie maksymalnego 1 proc. poziomu obecności salmonelli w tuszach wieprzowych (wobec 1,2 proc. w poprzednim planie).