MERCOSUR1
TSW_XV_2025

41 proc. duńskiej trzody zakażone salmonellą

22 lutego 2010
Wyniki ostatnich badań przeprowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa śywności (EFSA) we współpracy z duńskim instytutem ds. żywności wskazują, że 41 proc. pogłowia trzody chlewnej w Danii jest obecnie zakażona salmonellą - podaje FAMMU/FAPA.
Dla porównania w 1998 r., dzięki skutecznemu monitoringowi, jedynie 11 proc. duńskiego stada świń wykazywało obecność tej bakterii. Odsetek zakażeń salmonellą u trzody w Danii jest obecnie jednym z najwyższych w całej UE. Średnia unijna wynosi 33 proc., najmniej zakażeń występuje w Finlandii i Szwecji.
W styczniu 2010 r. w Danii wszedł w życie kolejny (czwarty) krajowy plan zwalczania salmonelli. Zgodnie z tym planem, wszyscy hodowcy trzody chlewnej w Danii będą musieli przeprowadzać badania na obecność salmonelli u świń sprzedawanych na rzeź oraz przekazywać informacje odpowiedniemu urzędowi. Nowym celem krajowym, który ma zostać osiągnięty do 2013 r., jest nieprzekroczenie maksymalnego 1 proc. poziomu obecności salmonelli w tuszach wieprzowych (wobec 1,2 proc. w poprzednim planie).




POWIĄZANE

Nowy rok i nowe szanse na otwarcie nowych rynków dla polskiej żywności wysokiej ...

Polska branża cukrownicza, od dekad oparta na węglu, stoi dziś przed kluczowym w...

Aplikacje IoT służą zintegrowaniu urządzeń, sensorów i całej infrastruktury, dzi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę