Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że na rynku wołowiny obserwujemy niewielkie ożywienie, o czym świadczy łączny 4-procentowy wzrost cen w okresie pięciu tygodni. W rezultacie według informacji MRiRW przeciętna cena bydła w monitorowanych zakładach w tygodniu 3-9.02.2014 r. wyniosła 6,12 zł/kg, co oznacza równocześnie spadek o 6,5 proc. w skali roku.
Należy podkreślić, że w 2013 r. od początku lutego do końca maja odnotowano prawie 10-procentowy spadek cen. Był on spowodowany głównie wyhamowaniem eksportu na skutek wprowadzenia zakazu uboju rytualnego i wybuchu afery mięsnej.
W efekcie przez pozostałą część roku ceny bydła charakteryzowały się niewielkimi zmianami i oscylowały wokół średniej 5,94 zł/kg. Obserwowany wzrost cen napędzany jest poprawą czynników popytowo-podażowych, obserwowaną wysoką dynamiką wzrostu cen na rynku UE, jak również stopniowym ożywieniem się eksportu nieprzetworzonego mięsa wołowego. Według danych MRiRW w 2013 r. jego wolumen wzrósł w skali roku o 3% do poziomu 281 tys. ton. Oczekuje się, że w kolejnych tygodniach ceny mogą nadal nieznacznie rosnąć.