Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

22 maja - Dzień Praw Zwierząt

3 grudnia 2015
22 maja to Dzień Praw Zwierząt ustanowiony przez Klub Gaja dla upamiętnienia przyjęcia przez polski parlament w 1997 roku Ustawy o ochronie zwierząt. Ustawa ma szeroki wymiar edukacyjny w podejściu do zwierząt. W sytuacji zagrożeń związanych ze zmianami klimatycznymi, zasadnicze jej przesłanie – zwierzę nie jest rzeczą – nabiera szczególnego znaczenia. W Dniu Praw Zwierząt Klub Gaja zachęca do diety bezmięsnej.

Co roku na świecie, na mięso, mleko i jaja hoduje się m.in. 5 mln koni, 540 mln bydła,  1,2 mld świń, 6 mld  kur niosek i  51 mld  kurczaków. Hodowla zwierząt to źródło aż 18% światowych emisji gazów cieplarnianych, w tym podtlenku azotu i metanu. Ma ona większy wpływ na zmiany klimatyczne niż transport (14% globalnych emisji gazów cieplarnianych).

To, czym się odżywiamy należy do podstawowych wyborów, których dokonujemy każdego dnia. Hodowle zwierząt na potrzeby przemysłu spożywczego, ze względu na swoje rozmiary i metody mają ogromny wpływ na zmiany klimatyczne. Zmniejszenie ilości pokarmów mięsnych w codziennej diecie to realny wpływ konsumenta na wielkość produkcji zwierzęcej oraz przejaw troski - o własne zdrowie, poszanowanie praw zwierząt  i  stan środowiska naturalnego. W Dzień Praw Zwierząt 2013 Klub Gaja zachęca do rezygnacji z posiłków mięsnych. To realne działanie na rzecz praw zwierząt masowo wykorzystywanych przez przemysł.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa  (FAO)  przemysłowe systemy  produkcji zwierzęcej rozwijają się  sześć razy szybciej niż tradycyjne  systemy rolnictwa. Wywierają tak  głębokie i różnorodne oddziaływania, że powinny stanowić jeden  z wiodących obszarów zainteresowania polityki ochrony środowiska.  Hodowla żywego inwentarza na mięso, mleko i jaja zużywa istotną część  światowych zasobów naturalnych.  Jedna trzecia gruntów ornych na świecie jest zajmowana przez uprawy na pasze dla zwierząt. Ziemia pod pastwiska i uprawy paszowe pochodzi spod wykarczowanych lasów, co zwiększa emisję dwutlenku węgla i zmniejsza bioróżnorodność.
Hodowla w systemie produkcyjnym  jest nastawiona na dużą wydajność. To nasila u zwierząt stres, prowadzi do  pogorszenia stanu zdrowia, ich dobrostan utrzymywany jest w stopniu minimalnym.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę