A_BIO_AGRO_950

2015- rok polskiej żywności w USA

17 grudnia 2014
Najpierw wieprzowina, twaróg i masło, potem wołowina i jabłka. 2015 ma być rokiem polskiej żywności w USA - informuje "Puls Biznesu".
Eksport polskiej wieprzowiny do USA w ciągu dziewięciu miesięcy tego roku urósł ponad 270 proc. - z prawie 15 mln do ponad 55 mln USD. Nasi producenci wykorzystują niekorzystną sytuację za oceanem i w ten sposób częściowo rekompensują skutki wschodniej blokady.

"Udało nam się zająć trochę miejsca na rynku, bo USA i Kanada borykają się z poważną wirusową chorobą prosiąt. Pogłowie mocno spadło, wystąpiły niedobory mięsa, ceny wzrosły. Otworzyła się szansa dla naszych eksporterów, którzy w normalnych warunkach, ze względu na ostrzejsze europejskie normy, nie są cenowo konkurencyjni" - mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Wydział Promocji Handlu i Inwestycji w Nowym Jorku podaje, że w pierwszej połowie 2014 r. Polska była trzecim eksporterem wieprzowiny na rynek USA. Na czele stawki są Kanada i Dania.

Niedługo pojawi się również możliwość eksportu wołowiny. USA zamknęły się na to mięso z Europy z powodu choroby szalonych krów (BSE). Teraz rynek znów zaczyna się otwierać. Na ciepłe przyjęcie mogą liczyć także polskie przetwory mleczarskie, np. twarogi i masło.


POWIĄZANE

Kot w domu to sama radość, a kilka kotów… jeszcze więcej radości! Te niezwykle i...

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę