Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

2012: Cukier staniał o 15-17 proc.

5 stycznia 2016
FAPA/FAMMU podała, że w 2012 roku notowania cukru charakteryzowały się dość dużą zmiennością, dominowała jednak tendencja spadkowa. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu roku (od 31 grudnia 2011 do 31 grudnia 2012 roku) o ponad 17 proc. do 430,1 USD/t.
W skali dwóch lat notowania były zaś niższe o 39%. Natomiast cukier biały w Londynie stracił w 2012 roku ponad 15%, spadając do 523,7 SD/t. W ciągu dwóch lat jego notowania obniżyły się zaś o ponad 31%. Na koniec 2012 roku cukier był najtańszy od ponad 2 lat.
Obserwowane przeceny to efekt poprawy zaopatrzenia - trzeci sezon z rzędu produkcja cukru będzie wyższa od konsumpcji. Odbudowała się produkcja w Brazylii i Indiach. Rosja, Chiny i Pakistan potrzebują mniej cukru lub wręcz nie muszą go aktualnie sprowadzać. Wyższa produkcja
cukru na świecie pozwoli na odbudowę zapasów. Ten proces będzie hamował spadki cen cukru w 2013 roku, ale należy spodziewać się dalszych przecen. Tradycyjnie dużo będzie zależeć od kursu dolara i notowań ropy oraz od wyników światowej gospodarki, co przekłada się bezpośrednio na dochody i tym samym też na poziom konsumpcji.



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę