Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

2012: Cukier staniał o 15-17 proc.

5 stycznia 2016
FAPA/FAMMU podała, że w 2012 roku notowania cukru charakteryzowały się dość dużą zmiennością, dominowała jednak tendencja spadkowa. W Nowym Jorku cukier surowy potaniał w ciągu roku (od 31 grudnia 2011 do 31 grudnia 2012 roku) o ponad 17 proc. do 430,1 USD/t.
W skali dwóch lat notowania były zaś niższe o 39%. Natomiast cukier biały w Londynie stracił w 2012 roku ponad 15%, spadając do 523,7 SD/t. W ciągu dwóch lat jego notowania obniżyły się zaś o ponad 31%. Na koniec 2012 roku cukier był najtańszy od ponad 2 lat.
Obserwowane przeceny to efekt poprawy zaopatrzenia - trzeci sezon z rzędu produkcja cukru będzie wyższa od konsumpcji. Odbudowała się produkcja w Brazylii i Indiach. Rosja, Chiny i Pakistan potrzebują mniej cukru lub wręcz nie muszą go aktualnie sprowadzać. Wyższa produkcja
cukru na świecie pozwoli na odbudowę zapasów. Ten proces będzie hamował spadki cen cukru w 2013 roku, ale należy spodziewać się dalszych przecen. Tradycyjnie dużo będzie zależeć od kursu dolara i notowań ropy oraz od wyników światowej gospodarki, co przekłada się bezpośrednio na dochody i tym samym też na poziom konsumpcji.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę