2011 r. to droższa kawa, sok pomarańczowy i cukier
5 stycznia 2016
W przyszłym roku podrożeje część surowców spożywczych. Znacznych podwyżek można spodziewać się na rynku kawy, cukru i soku pomarańczowego - podaje Gazeta Wyborcza. Mniejsza produkcja kawy w Brazylii spowoduje wzrost cen na świecie
Produkcja kawy w przyszłym roku w Brazylii zmniejszy się o 23 proc. Cytowany przez Gazetę Wyborczą brazylijski minister rolnictwa Wagner Rossi podkreśla, że odbije się to na światowych cenach kawy. Efekt będzie spotęgowany zwiększonym zapotrzebowaniem i małymi zapasami tego produktu.
Po tym, jak Pakistan ogłosił, że będzie musiał importować 700 tys. ton cukru oraz w związku z opadami deszczu w Australii, wzrosną również ceny cukru - donosi dziennik. Deszcz jest także przyczyną podwyżek cen soku pomarańczowego. W Kalifornii, która jest jednym z czołowych producentów soku, deszcze mogą zniszczyć uprawy pomarańczy.