A_BIO_AGRO_950

2011 r. to droższa kawa, sok pomarańczowy i cukier

5 stycznia 2016
W przyszłym roku podrożeje część surowców spożywczych. Znacznych podwyżek można spodziewać się na rynku kawy, cukru i soku pomarańczowego - podaje Gazeta Wyborcza.
Mniejsza produkcja kawy w Brazylii spowoduje wzrost cen na świecie

Produkcja kawy w przyszłym roku w Brazylii zmniejszy się o 23 proc. Cytowany przez Gazetę Wyborczą brazylijski minister rolnictwa Wagner Rossi podkreśla, że odbije się to na światowych cenach kawy. Efekt będzie spotęgowany zwiększonym zapotrzebowaniem i małymi zapasami tego produktu.

Po tym, jak Pakistan ogłosił, że będzie musiał importować 700 tys. ton cukru oraz w związku z opadami deszczu w Australii, wzrosną również ceny cukru - donosi dziennik. Deszcz jest także przyczyną podwyżek cen soku pomarańczowego. W Kalifornii, która jest jednym z czołowych producentów soku, deszcze mogą zniszczyć uprawy pomarańczy.


POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę