A_BIO_AGRO_950

200 ton przeterminowanego mięsa trafiło na rynek?

26 września 2012
Prokuratura we Włocławku sprawdza, czy 200 ton przeterminowanego mięsa z upadłych zakładów z Czerniewic w Kujawsko-Pomorskiem trafiło na rynek. Śledczy podejrzewają, że w styczniu i lutym, tuż przed ogłoszeniem bankructwa zakładu, mogło w nim dochodzić do fałszowania dokumentacji produktów.

Prokuratorzy sprawdzają przede wszystkim autentyczność handlowych dokumentów identyfikacyjnych i badają, czy nienadające się już do spożycia mięso było celowo sprzedawane w opakowaniach z nowymi etykietami.
Ustalają też, jakie terminy składowania miało mięso oraz - na podstawie faktur sprzedaży - kiedy trafiło do odbiorców. Nie jest też wykluczone, że mięso było wcześniej przechowywane w niewłaściwych warunkach.

 
 
Potencjalne zarzuty w tej sprawie dotyczyłyby fałszowania dokumentów i sprowadzenia niebezpieczeństwa dla zdrowia wielu osób, jednak na razie prokuratura nie ma jeszcze żadnych oficjalnych podejrzanych.

POWIĄZANE

Osiem największych organizacji zrzeszających krajowych producentów zwierzęcych w...

Złudzenie solidarności. Prawo europejskie stanowione w interesie najsilniejszych...

Rekordowe prognozy dla Rosji Federacja Rosyjska w 2025 roku osiągnie 137,1 mln t...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę