Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

200 ton karpia zatorskiego trafiło do sprzedaży

5 stycznia 2016
Około 200 ton karpia zatorskiego, jedynego rodzaju karpia w Polsce chronionego unijnym certyfikatem, trafiło w tym roku do sprzedaży. Zdecydowana większość ryb rozchodzi się w grudniu i trafia na wigilijne stoły.

Jak poinformował PAP we wtorek Jerzy Adamek, dyrektor Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze (woj. małopolskie), certyfikowane ryby można kupić w samym Zatorze, a także w niektórych sieciach handlowych na Śląsku i Małopolsce.

- Cenowo karp zatorski nie różni się od ryb pochodzących z hodowli w innych częściach kraju, bo wciąż głównym czynnikiem decydującym o zakupie karpia pozostaje cena - zaznaczył Adamek.

W hurcie kilogram karpia zatorskiego kosztuje w tym roku około 11 zł, a sklepy sprzedają go detalicznie po 14-16 zł za kilogram. Jak ocenił dyrektor zakładu, opłacalność hodowli karpia w tym roku znacząco spadła - cena hurtowa jest niższa o ponad 10 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym, a koszty produkcji wzrosły.

Żeby mieć pewność, że kupiliśmy oryginalnego karpia zatorskiego, najlepiej udać się osobiście do Zatora, gdzie na specjalnych stoiskach można nabyć lokalny produkt w stanie surowym lub przyrządzony na wiele sposobów. Sieci handlowe sprzedające ryby z Zatora nie zawsze informują o jego pochodzeniu, pojawiają się też na rynku podróbki.

- Karp zatorski ma już wyrobioną markę, ludzie ją znają, ale niestety wciąż nie przekłada się to na wyższą cenę za oryginalny produkt chroniony unijnym certyfikatem - ocenił Adamek.


Według niego o wyjątkowości karpia zatorskiego decyduje zarówno jego gatunek, jak i położenie stawów oraz sposób hodowli.

Produkcja karpia zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin (Zator, Przeciszów i Spytkowice) w zachodniej części województwa małopolskiego. Gminy te od 2003 r. wspólnie realizują projekt "Dolina Karpia". Stawy hodowlane objęte są obszarem chronionym Natura 2000.

Do zarybiania używa się wyłącznie krzyżówek otrzymanych w Rybackim Zakładzie Doświadczalnym w Zatorze. Ryby w ekologicznej hodowli, żywiąc się głównie pokarmem naturalnym z niewielkim dodatkiem zbóż, dorastają do 1,2 - 2 kg wagi. Średnio na jeden hektar stawu przypada 300-600 sztuk karpi.

Ryby odławiane są wcześniej i przed sprzedażą magazynowane w wodzie przepływowej pochodzącej z górskiej rzeki Skawy. - Dzięki tym wszystkim czynnikom nasze ryby mają specyficzny, niepowtarzalny smak - podkreślił Adamek.

Karp zatorski w 2011 roku został wpisany na unijną listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia. W ten sposób dołączył do ponad 1000 produktów chronionych w Unii Europejskiej ze względu na swoje tradycyjne pochodzenie lub specyficzną recepturę i produkcję.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę