Konferencja w dniu wczorajszym (22.09) w hotelu Gromada w Warszawie była podsumowaniem 20-letniej działalności Agencji Rynku Rolnego. W swoim podwójnym wystąpieniu podczas części roboczej oraz galowej, prezes Agencji Władysław Łukasik podsumował dokonania i zmieniające się zadania tej instytucji zależnie od zmieniającej się sytuacji geopolitycznej i nie tylko. W roku, 1990 kiedy ARR powstawała zakres jej działania był nieco odmienny niż obecnie w sytuacji przynależności Polski do EU i działania w ramach WPR (Wspólnej Polityki Rolnej).
ARR działająca w zakresie wsparcia rynku rolno-spożywczego obejmuje 20 grup towarowych oraz 50 mechanizmów w zakresie WPR. Agencji swoim beneficjentom w okresie od przystąpienia Polski do UE do połowy tego roku wypłaciła ogółem 8,6 mld zł. Agencja podejmuje m.in. działania interwencyjne w zakresie zakupu i sprzedaży niektórych produktów rolnych, w przypadku zaburzeń rynkowych. Ponadto domeną ARR są: systemy limitowania produkcji, dopłaty do produkcji, przetwórstwa i spożycia. Przykładem tego ostatniego, czyli spożycia jest ciesząca się dużym zainteresowaniem wśród beneficjentów powszechnie znany program „Szklanka mleka”. Wśród wielu zadań Agencji są też działania na rzecz wsparcia wymiany towarowej z zagranicą, charakteryzujące się pozyskiwaniem nowych partnerów handlowych oraz wyszukiwanie nowych rynków zbytu.
Akademię uświetnili swoimi referatami znani naukowcy, zwracając uwagę na różne zagadnienia polskiego rynku rolnego w aspekcie działania ARR. Prof. Andrzej Kowalski w swoim wystąpieniu na temat WPR a rynki rolne w Polsce zwrócił uwagę na fakt, że 700 tyś. gospodarstw (czyli, 1/3 ogółu) wytwarza 90% produkcji rolnej w naszym kraju. Ma to też swoje uzasadnienie w kryteriach pomocowych obowiązujących w UE. Tu zgodność wszystkich mówców była zauważalna nawet w różnych kontekstach. Dosadnie ujął to minister Marek Sawicki, który przedstawił przykład dopłat bezpośrednich na przykładzie Litwy i Grecji. W przypadku tych pierwszych rolnik do 1 ha dostaje 90 euro a rolnik grecki 570 euro.
Ważny temat z punktu widzenia konsumenta, ale nie tylko podniósł prof. Stanisław Kowalczyk. W referacie „Bezpieczeństwo żywności” podjął trudne zagadnienie z punktu widzenia prawa międzynarodowego importu żywności. Przede wszystkim chodzi tu o import żywności z Chin niewiadomego pochodzenia i składu.
Fałszowanie żywności to kolejne zagadnienie, z którym będziemy musieli się jak najszybciej zmierzyć. Jest to obszar nieogarnięty i bardzo szkodliwy dla zdrowia polskiego konsumenta.
W części galowej nastąpiło przekazanie certyfikatu ISO dla Oddziałów Terenowych ARR oraz wręczenie odznaczeń pracownikom Agencji oraz medali dla instytucji współpracujących z ARR. Na zakończenie galę uświetnił występ Zespołu Pieśni i Tańca Jawor.