biogaz_09_2025

105 ton wielkopolskich winniczków na francuskich talerzach

20 kwietnia 2005

Aż 44 procent ślimaków winniczków żyjących w Wielkopolsce zostanie w tym roku wyzbieranych i wysłanych na eksport do Francji i Stanów Zjednoczonych, gdzie mięczaki te uchodzą za przysmak.

Zbiór, na który zezwolenie wojewody wielkopolskiego uzyskało 10 firm, potrwa od 1 do 31 maja, poza obszarami chronionymi, czyli rezerwatami, użytkami ekologicznymi i parkami krajobrazowymi.

Wyznaczone firmy mogą pozyskać łącznie nie więcej niż 105 ton winniczków o średnicy muszli przekraczającej 3 centymetry. Zbieranie mniejszych okazów jest zabronione. Normy te zostały przygotowane na podstawie analizy Zakładu Zoologii Ogólnej UAM w Poznaniu. Po zakończeniu zbioru firmy muszą złożyć sprawozdania wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków.

Winniczek to jeden z większych lądowych gatunków ślimaka. Występuje na terenach wilgotnych, aktywny jest głównie nocą. Jako przysmak był już znany w starożytności, a w średniowieczu stanowił, upowszechnione przez zakonników, źródło taniego pożywienia, dozwolonego także w czasie postu.

Zbieranie winniczków, gatunku prawnie chronionego, musi podlegać ścisłej kontroli, bo były przypadki naruszania okresów ochronnych i minimalnych wymiarów. Według resortu środowiska, odpowiedni nadzór od 2001 roku zapewnia ściąganie podatku VAT od zebranych ślimaków.


POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...

WSPÓLNY KOMUNIKAT PRASOWY MERCOSUUR i ROLNICTWO: Czego nie usłyszeliście podczas...

Waszyngton, 25 czerwca 2025 r. — Sekretarz Rolnictwa Stanów Zjednoczonych Brooke...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę