100 firm cukierniczych z Wielkopolski wypiekających rogale świętomarcińskie otrzymało w środę certyfikaty zezwalające im na wytwarzanie produktu regionalnego, chronionego prawem UE. Jedynie one mają prawo do produkcji znanego i cenionego w kraju smakołyku.
Rogale świętomarcińskie są tradycyjnym przysmakiem poznaniaków, kupowanym w dzień imienin św. Marcina, patrona głównej ulicy w mieście. Od 2009 r. rogale rozprowadzane są jako unijny produkt regionalny. Daje to nabywcom gwarancję, że wyroby te zostały wyprodukowane w Wielkopolsce, zgodnie z określoną recepturą.
W tym roku po raz pierwszy wydano certyfikaty obowiązujące przez trzy lata, nie zaś jak do tej pory na rok. Zakłady mogą się jednak spodziewać kontroli jakości sprzedawanych w tym czasie wyrobów.
"Do certyfikacji przystąpiło stu producentów, wszyscy otrzymali certyfikaty, choć co do niektórych były uwagi. Wciąż zdarza się, że producenci próbują robić rogale z innego ciasta niż półfrancuskie, innego maku niż biały. Problemem są też podróbki - producenci i sieci handlowe próbują sprzedawać rogale bez certyfikatów. W takim przypadku nabywcy nie mogą się spodziewać odpowiedniej jakości" - powiedział PAP Piotr Koperski z Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
W ub. roku producenci sprzedali ok. 600 ton rogali świętomarcińskich. Piotr Koperski powiedział, że zainteresowanie rogalami w Polsce systematycznie wzrasta, coraz częściej zamawiają je też Polacy mieszkający poza krajem. Rogale nie powinny być droższe niż przed rokiem. Według Koperskiego, należy spodziewać się ceny 32 - 37 zł za kilogram.
Ogólna masa rogali, które objęła przeprowadzona w tym roku certyfikacja to 2,6 tys. ton - tyle w ciągu najbliższych trzech lat będą mogli wyprodukować certyfikowani producenci.
Miasto Poznań dzieli się swoją tradycją, wysyłając rogale do innych miast, urzędów administracji publicznej, mediów, ambasad i instytucji samorządowych.
"Jak co roku pyszny symbol Poznania trafi na stoły redakcji ogólnopolskich mediów, do Kancelarii Prezydenta RP, Prezesa Rady Ministrów, Marszałka Sejmu i Senatu. Będzie także podstawą naszych działań promocyjnych w Poznaniu i całej Polsce" - poinformował w środę PAP rzecznik prezydenta Poznania Paweł Marciniak.
Rogale wypiekane są z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej; ich waga musi mieścić się w przedziale między 150 a 250 g.
Tradycja wypieków rogali świętomarcińskich w Poznaniu pochodzi z końca XIX wieku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina, ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod jego wezwaniem zaapelował do wiernych, by wzorem patrona zrobili coś dla biednych. Obecny na mszy cukiernik przygotował na odpust rogale w kształcie podkowy; bogatsi poznaniacy kupowali te smakołyki, a biedni otrzymywali je za darmo.
9214381
1