Szkoły z pięciu województw znalazły się w finałowej dziesiątce konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”. Zwycięzcy będą mogli przygotować posiłek dla Pierwszej Damy.
Finał konkursu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, który organizowany jest przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska, odbędzie się 10 marca br. w restauracji Forteca w Warszawie. O zwycięstwo powalczą przedstawiciele szkół gastronomicznych z dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego. Młodzi kucharze po odbyciu dwudniowych warsztatów, które odbyły się w każdym z wymienionych województw, przygotowali propozycje dań konkursowych. Na podstawie nadesłanych przepisów jury wyłoniło dziesięć najlepszych zespołów. W finale zadaniem kucharzy będzie stworzenie nowoczesnych dań: przystawki, dania głównego i deseru, przy użyciu tradycyjnych produktów regionalnych.
Zmagania finalistów będą komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka. Oceniać ich będzie jury w składzie: Marek Zagórski – prezes EFRWP, oraz kulinarni eksperci pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego – Dariusz Barański, Przemysław Formela, Agnieszka Kręglicka, Piotr Michalski, Gieno Mientkiewicz, Artur Moroz i Krzysztof Żurek. Przy wyborze zwycięzcy jury będzie kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników. Nagrodą będzie możliwość przygotowania posiłku dla Pierwszej Damy. Ponadto laureaci pierwszych trzech miejsc będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.
Reprezentanci poszczególnych województw w finale konkursu to: Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie w Warszawie (mazowieckie), Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumi, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku (pomorskie), Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu (dolnośląskie), Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie, Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Wł. Zamoyskiego w Zakopanem (małopolskie) oraz Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego w Kościelcu (wielkopolskie).
Projekt realizowany jest w ramach promocji wspólnej polityki rolnej. Skierowany do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych, ma za zadanie nawiązanie relacji pomiędzy lokalnymi producentami a przyszłymi kucharzami. Wykorzystywanie tradycyjnych produktów regionalnych ma na celu rozwój nowoczesnej kuchni polskiej, podkreślając jej lokalną odrębność i tożsamość kulinarną.
Patronami honorowymi projektu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Środowiska, Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Marszałek Województwa Małopolskiego, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Marszałek Województwa Pomorskiego, Marszałek Województwa Wielkopolskiego. Patronat medialny objęła Gazeta Wyborcza. Sponsorami projektu są firmy: MPM agd S.A. i Stalgast.
7824759
1