MERCOSUR1
TSW_XV_2025

10-letnie prognozy dla unijnego mleczarstwa są korzystne

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że analiza najnowszej projekcji długoterminowej Komisji Europejskiej (KE) na lata 2012-22 pozwala stwierdzić, że perspektywy dla unijnego sektora mleczarskiego są dość korzystne .
Według autorów, utrzymujący się wysoki globalny popyt na przetwory mleczarskie będzie sprzyjał eksportowi z krajów UE, co z kolei ustabilizuje ceny artykułów mlecznych. Najlepsze perspektywy rysują się w odniesieniu do serów i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W przypadku obu tych produktów udział Unii w całkowitym, światowym eksporcie zwiększy się do 32 proc. Największy wzrost importu serów nastąpi w Stanach Zjednoczonych (o 65 proc. pomiędzy 2012 a 2022 r.), krajach Bliskiego Wschodu (o 55 proc. w analogicznym okresie) oraz Rosji (o 33 proc.). Sprzedaż OMP na rynki zagraniczne będzie napędzana dynamicznie rosnącym importem ze strony Chin (przyrost o 90 proc.), Egiptu (+36 proc.) czy Algierii (+23 proc.). Z kolei wolumen wywozu z UE masła i pełnego mleka w proszku (PMP) wzrośnie jedynie nieznacznie. Wprawdzie popyt na PMP będzie prawdopodobnie dość dynamicznie rósł, szczególnie w Chinach i innych krajach Azji, niemniej skorzysta na tym przede wszystkim region Oceanii, znacznie bardziej konkurencyjny cenowo.
Powyższe prognozy zostały opracowane przy założeniu utrzymywania się w najbliższej przyszłości relatywnie słabego euro wobec dolara i jego stopniowej, powolnej aprecjacji począwszy od 2015 roku. Zagrożeniem dla realizacji szacunków KE jest światowe spowolnienie gospodarcze.
Według autorów raportu pomiędzy 2011 a 2022 r. produkcja mleka w UE-27 zwiększy się o 5 proc. do 159,3 mln t, w tym skup surowca przez mleczarnie o 5,9 proc. do 147 mln ton. Spadnie natomiast zużycie mleka w gospodarstwach rolnych - o 4,9 proc. do 12 mln t. To ostatnie zjawisko będzie przede wszystkim efektem zwiększenia towarowości produkcji mleka w krajach UE-12 (czyli tych, które przystąpiły do Unii po 2004 r.).
Wzrost produkcji ma być głównie wynikiem rosnącej wydajności mlecznej krów. Zgodnie z założeniami KE, w 2022 r. wyniesie ona średnio 7200 kg/krowę, tj. będzie o 5 proc. wyższa niż w 2011 roku. W krajach UE-12 osiągnie prawdopodobnie poziom 6000 kg/krowę (+8 proc.), zaś UE-15 - 7600 kg/krowę (+7 proc.). Z kolei pogłowie krów mlecznych zmniejszy się w całej Unii o 3 proc. do 22,2 mln sztuk, w tym w krajach UE-12 o 8 proc.
Obecna projekcja zakłada, że w ostatnim roku obowiązywania kwot mlecznych (2014) dostawy mleka dla Wspólnoty będą o 6 proc. niższe, od przyznanych kwot, w tym w krajach UE-15 o 4 proc., zaś w krajach UE-12 o 15 proc. Dla porównania w sezonie 2007/2008 niewykorzystane zostało 1,6 proc. kwot (2,2 mln t), zaś w 2011/2012 - 4,7 proc. (7 mln t).
Z tego też względu Komisja stoi na stanowisku, że zniesienie systemu kwotowania będzie miało bardzo ograniczony wpływ na unijny sektor mleka.


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę