Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

10-letnie prognozy dla unijnego mleczarstwa są korzystne

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że analiza najnowszej projekcji długoterminowej Komisji Europejskiej (KE) na lata 2012-22 pozwala stwierdzić, że perspektywy dla unijnego sektora mleczarskiego są dość korzystne .
Według autorów, utrzymujący się wysoki globalny popyt na przetwory mleczarskie będzie sprzyjał eksportowi z krajów UE, co z kolei ustabilizuje ceny artykułów mlecznych. Najlepsze perspektywy rysują się w odniesieniu do serów i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W przypadku obu tych produktów udział Unii w całkowitym, światowym eksporcie zwiększy się do 32 proc. Największy wzrost importu serów nastąpi w Stanach Zjednoczonych (o 65 proc. pomiędzy 2012 a 2022 r.), krajach Bliskiego Wschodu (o 55 proc. w analogicznym okresie) oraz Rosji (o 33 proc.). Sprzedaż OMP na rynki zagraniczne będzie napędzana dynamicznie rosnącym importem ze strony Chin (przyrost o 90 proc.), Egiptu (+36 proc.) czy Algierii (+23 proc.). Z kolei wolumen wywozu z UE masła i pełnego mleka w proszku (PMP) wzrośnie jedynie nieznacznie. Wprawdzie popyt na PMP będzie prawdopodobnie dość dynamicznie rósł, szczególnie w Chinach i innych krajach Azji, niemniej skorzysta na tym przede wszystkim region Oceanii, znacznie bardziej konkurencyjny cenowo.
Powyższe prognozy zostały opracowane przy założeniu utrzymywania się w najbliższej przyszłości relatywnie słabego euro wobec dolara i jego stopniowej, powolnej aprecjacji począwszy od 2015 roku. Zagrożeniem dla realizacji szacunków KE jest światowe spowolnienie gospodarcze.
Według autorów raportu pomiędzy 2011 a 2022 r. produkcja mleka w UE-27 zwiększy się o 5 proc. do 159,3 mln t, w tym skup surowca przez mleczarnie o 5,9 proc. do 147 mln ton. Spadnie natomiast zużycie mleka w gospodarstwach rolnych - o 4,9 proc. do 12 mln t. To ostatnie zjawisko będzie przede wszystkim efektem zwiększenia towarowości produkcji mleka w krajach UE-12 (czyli tych, które przystąpiły do Unii po 2004 r.).
Wzrost produkcji ma być głównie wynikiem rosnącej wydajności mlecznej krów. Zgodnie z założeniami KE, w 2022 r. wyniesie ona średnio 7200 kg/krowę, tj. będzie o 5 proc. wyższa niż w 2011 roku. W krajach UE-12 osiągnie prawdopodobnie poziom 6000 kg/krowę (+8 proc.), zaś UE-15 - 7600 kg/krowę (+7 proc.). Z kolei pogłowie krów mlecznych zmniejszy się w całej Unii o 3 proc. do 22,2 mln sztuk, w tym w krajach UE-12 o 8 proc.
Obecna projekcja zakłada, że w ostatnim roku obowiązywania kwot mlecznych (2014) dostawy mleka dla Wspólnoty będą o 6 proc. niższe, od przyznanych kwot, w tym w krajach UE-15 o 4 proc., zaś w krajach UE-12 o 15 proc. Dla porównania w sezonie 2007/2008 niewykorzystane zostało 1,6 proc. kwot (2,2 mln t), zaś w 2011/2012 - 4,7 proc. (7 mln t).
Z tego też względu Komisja stoi na stanowisku, że zniesienie systemu kwotowania będzie miało bardzo ograniczony wpływ na unijny sektor mleka.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę