Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

1 maja zawał dla branży mięsnej

30 marca 2004

300-400 zakładów branży mięsnej, z działających w Polsce ponad 5 tys., przestanie funkcjonować po 1 maja - ocenia główny weterynarz kraju Piotr Kołodziej. Jest to związane z nieprzystosowaniem tych firm do norm unijnych, przede wszystkim sanitarnych.

Zakłady, którym grozi zamknięcie, to firmy zajmujące się głównie ubojem. Zdaniem Kołodzieja, szanse na przetrwanie mimo niedostosowania się do norm unijnych w zakresie uboju mają przedsiębiorstwa o szerszym profilu działalności. Każdy może znaleźć swoje miejsce. (...) Te zakłady, które nie przystosowały się do warunków unijnych, mogą działać handlując na rynku krajowym - powiedział PAP Kołodziej.

Przyznał, że dostosowanie do wymagań unijnych to duży wysiłek dla każdej firmy. Część z nich wiedząc, że nie zdąży do 1 maja 2004 roku wdrożyć standardów europejskich, poprosiło unijną Komisję Europejską o przyznanie dodatkowego czasu na dostosowanie. Obecnie na decyzję Komisji czeka 286 firm. KE ma ją wydać w kwietniu. Na przystosowanie się do nowych wymogów Komisja może przyznać tym firmom dodatkowo od 6 miesięcy do maksymalnie 12 miesięcy czasu.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę