Minął już kolejny tydzień z rzędu, kiedy ceny stoją na dnie. W Niemczech cena na dużej giełdzie VEZG wyniosła w zeszłym tygodniu 1,20 Euro za kg w klasie E. Choć w Polsce zakłady płacą maksymalnie w białej strefie w okolicach 5,40 zł w klasie E, w innych strefach te stawki są niższe.
Niestety, po raz kolejny koszty idą do góry, tym razem dzieje się to z sprawą soi, której notowania nieustannie rosną. Obecnie w porcie w Gdyni za tonę śruty sojowej musimy zapłacić ponad 2400 zł.
Warto zauważyć, że wiele nadziei wiązano z uchyleniem zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu trzody i drobiu. Niestety i tutaj skończyło się tylko na nadziei. Wieloletni zakaz stosowania tego dodatku spowodował, że zakłady zajmujące się tym, przestawiły się na eksport.
Dodatkowo obecne wymagania weterynaryjne zmusiłyby firmy do instalacji oddzielnych linii produkcyjnych, co znacznie podwyższyłoby cenę gotowego produktu, czyniąc go niekonkurencyjnym w odniesieniu do soi. Musimy zatem jeszcze poczekać zanim rynek uzna, że ta nisza produkcyjna może być opłacalna.
B. Czarniak (polsus.pl)