Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Aktualna sytuacja w kraju i na świecie wg Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej w Bydgoszczy

27 lipca 2021
Aktualna sytuacja w kraju i na świecie wg Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej w Bydgoszczy

Po wahaniach na małej giełdzie (piątkowa podwyżka i wtorkowy spadek cen) zrzeszenie VEZG postanowiło nie zmieniać ceny rekomendowanej na najbliższy tydzień. Nie zmieniły się również najważniejsze cenniki w Polsce i stawka wynosi około 6,20 zł/kg w klasie E. Choć na okres żniw cena ustabilizowała się, to przy tak wysokich kosztach produkcji, stawka ta jest daleka od zadowalającej.

Niestety ukazujące się artykuły i raporty branżowe wskazują, że obecne ceny zagoszczą na dłużej. Nadzieje na ożywienie rynku przez otwarcie sektora HoReCa okazały się zbyt wygórowane. Owszem, wszelkie restauracje i turystyka, a także imprezy masowe ruszyły, jednakże zakłady posiadają dużo zapasów z okresu, gdy branża ta nie była czynna.

Producenci mięsa wieprzowego nieprzerwanie obserwują działania Chin – największego importera wieprzowiny na świecie. Pomimo dalszych problemów z ASF, pogłowie trzody chlewnej w tym kraju ciągle rośnie. Choć od początku roku opłacalność produkcji spadła, skup interwencyjny spowodował odbicie cen. W związku z tym, kraj ten ograniczył import, przez co znaczna część mięsa z krajów UE wolnych od ASF trafia na rynek wspólnotowy, przyczyniając się do niższych stawek.

W Niemczech obserwowany jest spadek pogłowia w związku z niższą opłacalnością lub całkowitym jej brakiem, a także utratą kilku bardzo ważnych rynków eksportowych. Dodatkowo, zwiększenie norm dobrostanowych i norm dotyczących uciążliwości zapachowej pogłębia ten problem. Niewykluczone, że pogłowie za Odrą może się zmniejszyć do poziomu samowystarczalności.

Inaczej sytuacja wygląda w Polsce, gdzie od wielu lat jesteśmy zależni od importu i jesteśmy lukratywnym rynkiem dla Państw, które mają nadprodukcje. Choć konieczność odbudowy polskiego stada podkreślano wielokrotnie, w świetle obecnych problemów, jakim jest chociażby szalejący ASF, niedobór zakładów mięsnych z kapitałem krajowym i powiązań między nimi a rolnikami, wydaje się to być nie możliwe. Z tego powodu coraz częściej mówi się, nie o odbudowie całej hodowli, a o stworzeniu produktów jakościowych, które będą w stanie utrzymać na rynku siebie i podmioty je produkujące.

Problem stanowią jednak coraz większe wymogi dobrostanu oraz trudność w zagospodarowaniu miejsc na budowę, gdzie obecność obiektu nie przeszkadzałaby innym mieszkańcom. Do tego ogromne koszty związane z budową i wyposażeniem, skutecznie odstraszają rolników przed inwestycjami. Pozostają za to wielkie spółki i korporacje, którym łatwiej jest przebrnąć przez gąszcz wymogów i przepisów.

Należy się zatem zastanowić nad nową strategią dla działu produkcji trzody, który pozwoli rolnikom zarabiać na gospodarstwach rodzinnych bez podlegania pod wielkie koncerny.

 

B.Czarniak / polsus.pl


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę