Rozwój i ochrona biznesu hodowców to kluczowezagadnienia w perspektywie wydarzeń z ostatnichmiesięcy
Przyszłość hodowli, walka zptasią grypią i dużo więcej...
Akademia Indyka 2023 już za nami! Jakie tematy tym razem były kluczowepodczas dwóch dni konferencji? Spotkania zorganizowane w dniach 11-12września w Jachrance i 13-14 września w Opalenicy pozwoliły na wymianę myśli i spostrzeżeń przedstawicieli wielu ogniw tworzących rynek indyka. Na konferencjipojawili się nie tylko hodowcy, ale także reprezentanci ubojni i wylęgarni.Tegorocznymi partnerami wydarzenia były firmy: Aviagen, Kartzfehn, ARiMR,AGRO Ubezpieczenia, Zoetis, Phileo, Grelavi i Hodowca.
Akademia Indyka to cykliczne wydarzenie organizowane przez firmę De Heus. Myślą przewodnią konferencji jest szerzenie wiedzy na temat mięsaindyczego, a także poszukiwanie rozwiązań, dzięki którym hodowcy będą moglicieszyć się prowadzeniem rentownej produkcji.
Przyszłość hodowli, walka zptasią grypią i dużo więcej
Tegoroczna akademia rozpoczęłasię od wystąpienia zagranicznychprelegentów z firmy Aviagen, ValentinaKremera i Luke’a Ramsay’a, którzyopowiedzieli o przewidywaniachdotyczących produkcji indyczej w Polsce,Europie i na całym świecie.
Następnie przed zaproszonymi gośćmi wystąpiła dr Barbara Storck, która poruszyła niezwykle ważny temat ptasiej grypy, a także sposobów jej szybkiego wykrywania. O prawnym prowadzeniu hodowli w zgodzie z najnowszymi wymogami ochorny środowiska opowiedział Mariusz Szafarzyński z De Heus
z ramienia działu Agra-Matic. Na zakończenie o dotacjach i przepisach swoją wiedzą podzieliła się Pani Dyrektor Monika Zielińska z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, a Tomasz Kieroński wyjaśnił, jakie ubezpieczenie pozwoli prowadzić hodowlę ze spokojną głową w przypadku wystąpienia
nieoczekiwanych wydarzeń.
Po solidnej dawce wiedzy na zaproszonych gości czekała niespodzianka
w postaci krótkiego, interaktywnego quizu z nagrodami. Emocje podczas ostatnich
pytań sięgały zenitu!
Oto, jak całe wydarzenie podsumował kierownik działu indyka De Heus. Akademia Indyka to wydarzenie, które towarzyszy nam już od niemal 10 lat. Kolejna edycja pozwoliła po raz kolejny spotkać się w gronie hodowców i firm działających w procesie produkcji mięsa indyczego. Tegoroczni prelegenci z polski i zagranicy opowiedzieli nie tylko o widokach na rozwój, ale także o sposobach na
ochronę biznesu, a to w perspektywie ostatnich wydarzeń kluczowe zagadnienia wpływające na rentowność produkcji. Wymiana spostrzeżeń, dzielenie się wiedzą i wspólne poszukiwanie rozwiązań – to cel, który staramy się spełnić podczas kolejnych akademii. Mamy nadzieję, że w tym roku również stanęliśmy na wysokości zadania - podkreślił Mariusz Niesiołowski.
***
W De Heus żywimy co czwartą krowę w Polsce, co oznacza, że Kleopatra
w mleku od krów karmionych naszą paszą mogłaby się kąpać codziennie przez
30 tysięcy lat! Co czwarte udko lub filet pochodzi od kury karmionej paszą
De Heus, a nioski karmione paszami De Heus w 2022 r. zniosły 1,5 mld jaj!
Z naszych tuczników można uzyskać aż 6 mln golonek. Nasz autorski przepis na
golonkę znajdziecie na naszej stronie!
Wszystko to, razem m.in. z profesjonalnym doradztwem żywieniowotechnicznym,
specjalistycznymi programami żywieniowymi „szytymi na miarę”
potrzeb naszych klientów, wsparciem w budowie obiektów inwentarskich, sprawia,
że jesteśmy liderem w żywieniu zwierząt.
oprac, e-red, ppr.pl