Australijskie ministerstwo rolnictwa, gospodarki i nauki (ABARES) prognozuje deficyt cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) na globalnym rynku cukru na 6,5 mln ton.
W kolejnym sezonie niedobór cukru na świecie ma zmniejszyć się o 29% do 4,6 mln ton. W sezonie 2014/15 odnotowano nadwyżkę produkcyjną w wysokości 1,4 mln ton. ABARES prognozuje, że w sezonie 2015/16 globalna produkcja cukru spadnie w relacji rocznej o 3% do 177 mln ton, a spożycie wzrośnie o 1,4% do 183,5 mln ton. Zapasy końcowe obniżą się o 8,2% do 71,4 mln ton, co będzie stanowić 38,9% zużycia (mnie o 4,1 pp. w skali roku).
Średnie ceny cukru surowego oszacowano 14 centów za funt, czyli 308,6 USD/t. Natomiast w sezonie 2016/17 światowa produkcja cukru ma wzrosnąć o 3,3% do 182,9 mln ton, a zużycie o 2,2% do 187,5 mln ton.
Niższa dynamika wzrostu spożycia niż produkcji zaowocuje spadkiem deficytu. Zapasy końcowe mają obniżyć się o 6,2% do 67 mln ton, co odpowiada 35,7% globalnego zużycia (mniej o 3,2 pp. r/r).
Średnie ceny cukru surowego zwiększą się o 10,7% do 15,5 cts/lb, czyli do 341,7 USD/t. Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 10 szacunków deficytu wynosi-6,7 mln ton.
Natomiast w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja ma być wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wynosi 3,4 mln ton. Sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana sześciu szacunków wynosi-4,9 mln ton.
FAPA/FAMMU na podstawie Reuters