Nie ma wątpliwości, że Polacy uwielbiają sernik. Jednak kojarzy się on głównie ze świętami i uroczystościami w domu. Możliwości przygotowania sera na słodko są nieograniczone, dlatego poniżej znajdziecie kilka propozycji, jak zaskoczyć swoich gości na imprezie, zwłaszcza że karnawał trwa w najlepsze.
Ciasto francuskie z sernikiem w środku
Nieoczywista wariacja na temat sernika! Ciasto francuskie to idealny produkt do stworzenia wymyślnych kształtów, które możemy uformować w łódeczki, kwiaty czy miseczki, a następnie dokładając do nich masę sernikową i dodatki, jak rodzynki, plasterki jabłek, formując je na kształt kwiatów, nasza przekąska nabiera zupełnie innego charakteru, a do tego stanie się dekoracją stołu.
Mini sernik z francuskimi makaronikami
Delikatny twaróg z kruchymi makaronikami? Czemu nie! Przygotuj małe, niewysokie porcje minisernika w foremkach ok. 5-8 cm, zapiecz w piekarniku kilka sztuk, a potem przekładaj wcześniej przygotowanymi makaronikami. Wykwintna przekąska idealna na raz!
Koreczki z sernikiem
Na słodko albo na wytrawnie! Hitem każdej imprezy są koreczki z oliwkami, serem żółtym i dodatkami, dlaczego nie przygotować ich na słodko? Wystarczy przygotować cienką wersję sernika, pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki razem z owocami, serem pleśniowym czy słonymi dodatkami.
Tartinki na kruchym spodzie
Sernik na kruchym cieście w mini wersji zrobi każdemu dzień. Można dodać do nich wszystko – czekoladowe wafelki, posypki kakaowe, kajmak, a nawet ser pleśniowy, banany, świeże owoce czy bakalie.
Sernikowe brownie
Tak jak sernika, rzadko kto jest w stanie odmówić sobie bogatego w smaku czekoladowego brownie. Dodatkową zaletą jest to, że można przygotować je zarówno z czekolady i mąki, jak i z fasoli, bananów czy warzyw, jak buraki. Wystarczy połączyć jego czekoladowy smak z delikatnością masy sernikowej, a każde ciasto czy babeczka ze spodem z brownie powali gości na kolana.
Na zimo, w trzech smakach
Kolejna bezbłędna propozycja – sernik na zimno w 3 smakach! Wystarczy jedna masa sernikowa, podzielona na kilka porcji, do każdej można dodać inny składnik, np. roztopioną czekoladę białą, mleczną i czekoladową, a następnie warstwami uzupełnić małe, szklane pucharki lub słoiczki, dekorując czekoladowymi dodatkami albo świeżymi owocami, zostawiając do zastygnięcia w lodówce. Efekt wow murowany!
Deser lodowy z sernikiem
Kto nie jadł lodów z ciekawymi dodatkami, niech żałuje! Na hit imprezy polecają się domowe lody, które możecie zmiksować z sernikiem upieczonym na kruchym spodzie. Do tego przepisu przyda się maszyna do lodów, którą można dostać w każdym sklepie AGD, ale można też kupić gotowe lody i zmieszać je z kawałkami sernika.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Newseria Lifestyle