Już po raz trzeci - 7 czerwca - obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, który został ustanowiony w 2018 roku na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Powracającym mottem wydarzenia jest „Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie”. Jego celem jest podkreślenie odpowiedzialności wszystkich osób zaangażowanych w łańcuchu dostaw żywności: producentów, przetwórców, przewoźników, dystrybutorów, detalistów, kucharzy, a także konsumentów. W każdym punkcie tego łańcucha występują zagrożenia, które mogą spowodować zanieczyszczenie żywności (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne), a wszyscy zaangażowani są odpowiedzialni za jej bezpieczeństwo na różnych etapach.
Ponownie ze względu na panująca pandemię, aby chronić zdrowie wszystkich, zdecydowano się na świętowanie za pośrednictwem Internetu i przy wykorzystaniu serwisów społecznościowych. Dlatego zachęcamy do wysłuchania dyskusji - organizowanej dziś przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, Światową Organizację Zdrowia i Sekretariat Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - poświęconej roli nauki w zachowaniu bezpieczeństwa żywności w teraźniejszości - ale i w przyszłości.
Zaproszeni goście będą rozmawiać o znaczeniu tegorocznego hasła przewodniego Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności: „Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra”. Wydarzenie odbywać się będzie w języku angielskim z tłumaczeniem na język francuski, hiszpański, rosyjski, chiński i arabski. Eksperci odpowiedzą na pytania uczestników.
Rejestracji udziału w dyskusji można dokonać za pośrednictwem formularza. Wydarzenie online dostępne będzie na stronie FAO. Zachęcamy do udziału jak i wysłuchania dyskusji, ale przede wszystkim do wspólnego świętowania Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021.
Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie!
IJHARS