Jeden z największych przetwórców sera w UK wybrał Ishidę
Natychmiastowa poprawa przepustowości i wydajności uzyskana w testach nowej naważarki wielogłowicowej Ishida CCW-AS szybko skłoniła Primę Cheese – jednego z największych przetwórców sera w Wielkiej Brytanii – do zakupu tego urządzenia.
600 pizz w minutę?
Jest to możliwe, dzięki naważarce Ishida, która w 60 sekund przetwarza taką ilość sera, jaka potrzebna byłaby do pokrycia 600 pizz. W zakładach w Seaham (w hrabstwie Durham) powstają sery według ok. 380 różnych przepisów, a brytyjska firma nie tylko zajmuje czołową pozycję na rynku krajowym, ale także eksportuje produkty do ponad 50 krajów.
Strategiczna współpraca między firmami trwa od 2008 roku, kiedy Prima Cheese rozpoczęła pierwszą fazę ekspansji. Jej powodzenie zawdzięcza w dużym stopniu szybkości, precyzji i wydajności urządzeń Ishidy.
Z uwagi na ścisły związek między firmami Prima była oczywistym wyborem do testów nowej serii naważarek wielogłowicowych AS. Ich celem jest zapewnić jak najlepszą wydajność ważenia i jeszcze wyższą wydajność wyposażenia (ang. overall equipment effectiveness, OEE).
- Naważarki firmy Ishida wybieramy ze względu na ich niezawodność i dokładność. Dlatego bardzo ucieszyliśmy się z możliwości wypróbowania nowej wersji AS, a tym samym wsparcia Ishidy w pracach nad tymi urządzeniami – wyjaśnia Nima Beni, jeden z dyrektorów generalnych Prima Cheese.
Bardzo szybko zauważyliśmy, że nowa naważarka znacząco wpłynęła na wydajność linii produkcyjnej, zwiększając ją o 30–40%. To właśnie dlatego postanowiliśmy włączyć ją na stałe do wyposażenia naszych zakładów.
CCW-AS to naważarka wielogłowicowa Ishida 11. generacji, przy czym każda kolejna seria stanowi ulepszenie oryginalnego, przełomowego rozwiązania firmy. Podobnie do swojego rozwoju podchodzi Prima Cheese.
Przez ostatnie 15 lat zrealizowaliśmy inwestycje, które znacząco unowocześniły nasze zakłady. Obecnie stopniowo ulepszamy dotychczasowe linie produkcyjne, zamiast tworzyć nowe – wyjaśnia Nima Beni.
Instalacja naważarki Ishida CCW-AS jest tego doskonałym przykładem. Wyższa prędkość i dokładność wynikająca z wymiany dotychczasowego modelu na nowy skłoniły firmę również do inwestycji w nowy rozdrabniacz do sera oraz w maszynę pakującą.
Mimo że nasza poprzednia naważarka firmy Ishida nadal działała bardzo dobrze, przyszedł czas, aby ją wymienić. W końcu w każdej firmie trzeba nieustannie się rozwijać. Widzieliśmy, że dzięki nowemu modelowi CCW-AS możemy zrewolucjonizować naszą linię produkcyjną oraz wyznaczyć i zrealizować nowe cele – kontynuuje Nima Beni.
Naważarkę CCW-AS można stosować do różnego rodzaju sera w opakowaniach o wadze od 500 g do 2 kg. Prędkość w przypadku opakowań dwukilogramowych wynosi ok. 30 paczek na minutę, z dokładnością do 0,2 g. Na linii można ważyć do 20 różnych produktów dziennie, a zmianę ułatwia interfejs Ishida z 16-calowym kolorowym ekranem.
Do nowości wśród urządzeń Primy Cheese należy również nowoczesny system monitoringu wizyjnego wyposażony w kamerę na szczycie naważarki, rejestrującą proces podawania produktu. Obraz jest wyświetlany na ekranie HMI, dzięki czemu operatorzy nie muszą tak często fizycznie kontrolować naważarki.
Mimo że ser zazwyczaj sprawia trudności zautomatyzowanym systemom wagowym, CCW-AS zapewnia większą kontrolę i moc wszystkich podajników. Dzięki temu do zasobników wagowych trafia odpowiednia ilość produktu, co przekłada się na wyższą wydajność.
CCW-AS to już piąta naważarka zainstalowana od 2008 roku w zakładach Prima Cheese, która – podobnie jak jej poprzedniczki – działa całodobowo przez pięć dni w tygodniu. Kluczową zaletą wszystkich modeli firmy Ishida na przestrzeni lat okazała się więc ich niezawodność.
Nie pamiętam żadnych problemów z naważarkami firmy Ishida w ciągu ostatnich 7–8 lat – podkreśla Nima Beni. – A jeśli już coś się zdarzyło, to najczęściej przez błąd ludzki! Co ważne, wiemy, że w razie potrzeby Ishida zawsze reaguje błyskawicznie.
- To dowód na silną więź między naszymi firmami – podsumowuje Beni. – Otrzymujemy fachowe wsparcie i niezawodne maszyny. Zamierzamy więc kontynuować naszą współpracę – dlaczego mielibyśmy coś zmieniać, skoro wszystko działa idealnie?