W dniu 22- 23 maja br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się 5. Świętokrzyski Festiwal Smaków.
Doskonałą formą atrakcji na świeżym powietrzu, okazał się organizowany po raz piąty Festiwal Świętokrzyskich Smaków. Wielkie gotowanie w plenerze, występy artystyczne, prezentacja i smakowanie regionalnych produktów, to tylko niektóre z atrakcji, które odbywały się podczas tegorocznego wydarzenia.
Podczas Festiwalu, tradycje kulinarne z regionu świętokrzyskiego prezentowały liczne Koła Gospodyń Wiejskich oraz lokalni producenci. Skosztować można było domowego smalcu, pysznych pierogów, wędlin, dżemów czy wyrobów mlecznych. Obok tradycyjnych potraw i przysmaków regionalnych nie zabrakło tego, bez czego nie da się poznać prawdziwej kuchni czyli degustacji.
Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach, który reprezentował Dyrektor Jacek Toś zorganizował stoisko informacyjno-promocyjne, które cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem.
KOWR