W Rzymie – Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) obchodziła wczoraj Światowy Dzień Gleby 2022 , publikując swój pierwszy globalny raport na temat czarnych gleb , które są bardziej niż kiedykolwiek zagrożone z powodu kryzysu klimatycznego, utraty różnorodności biologicznej i użytkowania gruntów zmiana.
Aż 95 procent spożywanej przez nas żywności pochodzi bezpośrednio lub pośrednio z naszych gleb, które mają niezwykłą zdolność do przechowywania, przekształcania i recyklingu składników odżywczych, których wszyscy potrzebujemy do przetrwania, umożliwiając kontynuację życia. Spośród 18 składników odżywczych niezbędnych dla roślin, 15 jest dostarczanych przez glebę – jeśli są one zdrowe. Jednak około jedna trzecia gleb na świecie jest już zdegradowana, a utrata żyzności gleby oznacza, że ziemia jest mniej produktywna, a wiele zbóż, warzyw i owoców nie jest tak bogatych w witaminy i składniki odżywcze jak 70 lat temu.
Głównym tematem tegorocznego Światowego Dnia Gleby, zorganizowanego w formie hybrydowej w siedzibie FAO w Rzymie, jest rola gleb w bezpieczeństwie żywnościowym oraz sposób, w jaki utrata żyzności gleby skutkuje niskimi plonami i nieurodzajami, prowadząc lokalną ludność do głodu, niedożywienie i ubóstwo.
Uczestnicy, w tym Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. Rolnictwa, Lee Seong-ho, Stały Przedstawiciel Republiki Korei przy FAO oraz Victor Vasiliev, Stały Przedstawiciel Federacji Rosyjskiej, zapoznali się z raportem The Global Status of Black Soils i Atlasem Gleb Azji .
Podczas wydarzenia wręczono także nagrodę Glinka World Soil Prize 2022 Ashokowi Patra Kumarowi, znanemu naukowcowi zajmującemu się glebą z ICAR-Indian Institute of Soil Science (IISS) w Bhopalu, oraz nagrodę King Bhumibol World Soil Day Award 2022 Universidad Nacional Autonomia Meksyku. Medal IUSS za wybitną służbęRok 2022 został przedstawiony Global Soil Partnership w uznaniu jego wkładu w gleboznawstwo od czasu jego powstania 10 lat temu.
W obecnym kryzysie żywnościowym i nawozowym drobni rolnicy, zwłaszcza z wrażliwych krajów Afryki, Ameryki Łacińskiej i Azji, nie mają dostępu do nawozów organicznych i nieorganicznych, a ich ceny rosną obecnie o 300%. Kryzysy te zwracają naszą uwagę na kluczową rolę zrównoważonego zarządzania i przywracania naszych cennych zasobów w celu ochrony zdrowych gleb i ich żyzności.
„Obecnie ograniczona dostępność i gwałtownie rosnące ceny nawozów napędzają wzrost cen żywności i brak bezpieczeństwa żywnościowego” – powiedział dyrektor generalny FAO QU Dongyu w swoim przemówieniu otwierającym. „Musimy współpracować, aby produkować bezpieczną, pożywną i bogatą w mikroelementy żywność w zrównoważony sposób, który pozwala uniknąć degradacji gleby, zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych i zmniejszyć zanieczyszczenie systemów rolno-spożywczych”.
Czarny skarb
Czarne gleby charakteryzują się grubym, ciemno zabarwionym poziomem glebowym bogatym w materię organiczną. Występują w Rosji (327 mln ha), Kazachstanie (108 mln ha), Chinach (50 mln ha), Argentynie (40 mln ha), Mongolii (39 mln ha), Ukrainie (34 mln ha), Stanach Zjednoczonych Ameryki (31 mln ha), Kolumbia (25 mln ha), Kanada (13 mln ha) i Meksyk (12 mln ha).
Dzięki swojej wrodzonej płodności stanowią koszyk żywności dla wielu krajów i są uważane za niezbędne dla globalnego zaopatrzenia w żywność.
Czarne gleby mają jeszcze jedną kluczową cechę: mają ogromne znaczenie dla łagodzenia zmian klimatu i adaptacji do nich, ponieważ zawierają 8,2 procent światowych zasobów węgla organicznego (SOC) w glebie i mogą zapewnić 10 procent globalnego potencjału sekwestracji SOC. Sekwestracja SOC zapewnia wiele korzyści dla ludzi i środowiska i jest jedną z najbardziej opłacalnych opcji przystosowania się do zmiany klimatu i jej łagodzenia, a także walki z pustynnieniem, degradacją gleby i brakiem bezpieczeństwa żywnościowego.
Jak pokazuje raport The Global Status of Black Soils, ten czarny skarb jest zagrożony. Ze względu na zmianę użytkowania gruntów (około 31 procent czarnych gleb jest uprawianych), niezrównoważone praktyki gospodarowania i nadmierne stosowanie agrochemikaliów, większość czarnych gleb straciła już co najmniej połowę swoich zasobów SOC i cierpi z powodu umiarkowanych do poważnych procesów erozji, a także brak równowagi składników odżywczych, zakwaszenie i utrata różnorodności biologicznej.
W raporcie podkreślono dwa główne cele: zachowanie naturalnej roślinności na czarnych glebach, takich jak użytki zielone, lasy i tereny podmokłe, oraz przyjęcie podejścia do zrównoważonego zarządzania glebą na uprawnych czarnych glebach. Przedstawia również dostosowane zalecenia dla rolników, rządów krajowych, naukowców i środowisk akademickich oraz Międzynarodowej Sieci Czarnych Gleb.
Atlas Azji
W ramach Światowego Dnia Gleby odbyła się również przedpremierowa premiera atlasu gleb Azji, będącego wspólnym przedsięwzięciem Globalnego Partnerstwa FAO na rzecz Gleby z Komisją Europejską za pośrednictwem Wspólnego Centrum Badawczego oraz przy wsparciu finansowym Koreańskiej Administracji ds. Rozwoju Obszarów Wiejskich i krajów uczestniczących. Atlas ma na celu podniesienie świadomości na temat stanu gleby wśród szerokiego grona zainteresowanych stron. Dzięki wkładowi ponad 100 ekspertów w dziedzinie gleby z 45 krajów atlas przedstawia bogatą różnorodność gleb w regionie.
źródło: FAO