W poniedziałek, 21 listopada 2022 roku w Rzymie, rozpoczęła się 45. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego. W celu zapewnienia jak najszerszego udziału państw członkowskich, posiedzenie Komisji zorganizowano w formie hybrydowej.
Podczas sesji zaplanowano przyjęcie szeregu dokumentów opracowanych przez komitety branżowe i horyzontalne od czasu ostatniej sesji, w tym rewizję normy dla oleju słonecznikowego, norm dla bananów, cebuli i szalotki, owoców jagodowych, świeżych daktyli, szafranu, gałki muszkatołowej, suszonego chili i papryki. W trakcie posiedzenia dyskutowane było również przyjęcie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń i pozostałości pestycydów, a także wytycznych z zakresu higieny żywności, zanieczyszczeń żywności i żywności specjalnego przeznaczenia.
W komunikacie FAO z pierwszego dnia 45. Sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO czytamy:
Rewizja normy dla nazwanych olejów roślinnych – olej z nasion słonecznika (CXS 210-1999)
PRZYJĘTO- 21.11.2022r
Standard dla nazwanych olejów roślinnych (CXS 210-1999) został poprawiony w celu włączenia nowych dopuszczalnych limitów kwasów oleinowego i linolowego w olejach z nasion słonecznika. Zmiana jest konsekwencją badań naukowych wykazujących, że wysokie temperatury wpływają na zakres kwasów tłuszczowych oleju z nasion słonecznika. Nasiona słonecznika przeznaczone do produkcji olejów jadalnych są coraz częściej uprawiane w cieplejszych rejonach, a nowe parametry pozwolą tym olejom bezpiecznie wejść do handlu międzynarodowego.
Wytyczne dotyczące gotowej do użycia żywności terapeutycznej (RUTF)
PRZYJĘTO- 21.11.2022r
Wytyczne te zostały opracowane na prośbę Funduszu Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF), aby rządy poszczególnych krajów mogły je wykorzystać przy opracowywaniu strategii leczenia żywieniowego wyniszczenia u dzieci. Gotowa do spożycia żywność terapeutyczna (RUTF) jest zalecaną opcją postępowania dietetycznego u dzieci w wieku od 6 do 59 miesięcy z ciężkim ostrym niedożywieniem (SAM) bez powikłań medycznych. RUTF są przeznaczone do tego konkretnego celu, dlatego ich promocja poza tym celem oraz sprzedaż detaliczna są zabronione.
Ta praca była przedmiotem skrupulatnych dyskusji z wyspecjalizowanymi agencjami, naukowcami, ekspertami ds. ratownictwa medycznego oraz praktykami i organizacjami zajmującymi się zdrowiem i dobrym samopoczuciem niemowląt i niemowląt.
Wytyczne dotyczące zarządzania biologicznymi ogniskami przenoszonymi przez żywność
PRZYJĘTO- 21.11.2022r
Ogniska przenoszone przez żywność mogą skutkować chorobami, hospitalizacją i kosztami leczenia. W przypadku podmiotów działających na rynku spożywczym mogą one mieć wpływ na reputację i dochody oraz prowadzić do sporów sądowych. Na poziomie krajowym takie ogniska mogą mieć wpływ na handel i źródła utrzymania. Niniejsze wytyczne mają na celu ułatwienie skutecznego zarządzania i informowania o ogniskach biologicznych przenoszonych przez żywność, aby zminimalizować takie skutki i zmniejszyć ryzyko. Wytyczne zostały opracowane do stosowania w połączeniu z istniejącymi tekstami Kodeksu dotyczącymi analizy ryzyka i krajowych systemów kontroli żywności i są skierowane do właściwych organów odpowiedzialnych za zarządzanie epidemiami przenoszonymi przez żywność, jak również do podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze.
Rewizja do ogólnych zasad higieny żywności (CXC 1-1969)
PRZYJĘTO- 21.11.2022r
Drzewo decyzyjne zostało teraz dodane do Kodeksu ogólnych zasad higieny żywności (CXC 1-1969) jako narzędzie dla wszystkich interesariuszy w łańcuchu produkcji żywności do określania krytycznych punktów kontroli (CCP) podczas stosowania analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli ( HACCP). Drzewo składa się z serii czterech pytań, na które należy odpowiedzieć na każdym etapie procesu, w którym zidentyfikowano określone zagrożenie. Został zaprojektowany do użytku w różnych warunkach produkcji żywności, w tym w produkcji, uboju, przetwarzaniu, przechowywaniu, dystrybucji lub innych procesach.
We wtorek, podczas popołudniowej sesji, oraz w środę zaplanowano dyskusję oraz ewentualne głosowanie nad wzbudzającym szereg wątpliwości przyjęciem normy dla maksymalnych dopuszczalnych poziomów promotora wzrostu: chlorowodorku zilpaterolu w mięsie wołowym. Polskę na posiedzeniu reprezentują przedstawiciele Punktu Kontaktowego KKŻ FAO/WHO dla Polski, działającego w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego dostępne są wszystkie dotychczas opublikowane dokumenty na sesję tutaj
Wszyscy zainteresowani mogą śledzić obrady bezpośrednio transmitowane online tutaj.
źródło: IJHRS/FAO