Przepisy rekomenduje: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl
Koktajl z banana z orzechami i ciecierzycą
3 banany
1 puszka ciecierzycy
40g masła orzechowego
5g cynamonu
10g daktyli suszonych
300ml mleka (lub napoju mlecznego)
1 laska wanilii
Daktyle namoczyć 10 minut w wodzie, wypłukać dokładnie ciecierzycę, wanilię przekroić na pół i wyjąć nasiona wanilii. Wszystkie składniki blendować razem.
Mus z kaszy jaglanej z orzechami i mirabelką
500ml mleka
120g kaszy jaglanej
80g daktyli
50g orzechów włoskich
70g cukru
Mus:
200g Mirabelek
30g cukru
Kaszę wsypać do mleka z cukrem i gotować na małym ogniu przez około 30min. 5 minut przed końcem dodać daktyle i orzechy włoskie.
Umyte owoce podlewamy, łyżką wody i gotujemy na małym ogniu aż puszczą soki. Dosypujemy cukier i czekamy, aż owoce całkowicie się rozpadną. Przecieramy przez sito.
Kaszę jaglaną wykładamy do miseczki i na wierzchu układamy mus z mirabelek.
Aromatyczna nalewka z gruszek
2kg gruszek
200g cukru
0,5l wódki
0,5l spirytusu
4 laski cynamonu
Gruszki myjemy dokładnie, obcinamy ogonki i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce i po tym czasie dodajemy alkohol oraz cynamon. Odstawiamy na kolejny 2-3 tygodnie i zlewamy do butelek. Do każdej z nich dorzucamy laskę cynamonu.
Konfitura z pigwy z imbirem
1kg pigwy
0,5kg cukru
Cytryna
1-2 cm imbiru
15g żelatyny
Obraną i wydrążoną pigwę kroimy w kostkę. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż pigwa się rozpadnie. W zależności od upodobań możemy całość zblendować lub rozdrobnić widelcem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i cukier. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy starty imbir i ewentualnie doprawić. Na koniec namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Newseria Lifestyle