Parlament Europejski, Rada i Komisja podpisały wspólną deklarację, zgodnie z którą dzień 23 września uznano za Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE. Inicjatywa ta wynika z Planu działania na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej przyjętego przez Komisję 25 marca br., w którym zapowiedziano ogłoszenie takiego dnia w celu podniesienia poziomu świadomości na temat produkcji ekologicznej.
Europejski Zielony Ład, strategia Od pola do stołu oraz Strategia na rzecz bioróżnorodności, a także Plan Działań na Rzecz Rozwoju Produkcji Ekologicznej KE to dokumenty, które mają wspólny cel, jakim jest rozwój sektora rolnictwa ekologicznego.
Rozwój produkcji ekologicznej - priorytetem MRiRW
Przygotowany Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego na lata 2021-2027, obejmuje wsparcie i działania nakierowane na rozwój rolnictwa ekologicznego we wszystkich obszarach łańcucha żywności, począwszy od produkcji pierwotnej do oddziaływania na popyt. Obecnie odnotowuje się zauważalny wzrost produkcji i wydajności, a także wzrost liczby podmiotów przygotowujących produkty ekologiczne.
Produkcja ekologiczna – szansą na rozwój
Produkcja ekologiczna jest szansą dla polskich gospodarstw do zaistnienia na rynku żywności wysokiej jakości, na którą jest coraz większy popyt ze strony świadomych konsumentów - tych dla których środowisko i dobrostan zwierząt nie są obojętne. Rozpoznawalność logo produkcji ekologicznej w Polsce wynosi 70 proc. podczas, gdy średnia dla UE do 56 proc. Świadczy to o świadomości Polaków, którzy wiedzą czym charakteryzuje się żywność ekologiczna.
Produkcja ekologiczna to szansa na przejście z konkurencji ilościowej na jakościową. Rolnicy ekologiczni mają do wykorzystania coraz więcej kanałów dystrybucji, zarówno w ramach RHD jak i przez specjalnie uruchomioną platformę polskiebazarek.pl.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do konwersji gospodarstw rolnych na ekologiczny system produkcji.
źródło:MRiRW