21 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji podziękowania i życzenia dla producentów składają dietetycy. Redakcje największych portali, magazynów, pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka, Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, dietetycy kliniczni propagujący „połowę talerza”. Święto jest okazją by przypomnieć, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego naszego posiłku, są zatem podstawą odżywiania.
W imieniu producentów i przetwórców za życzenia podziękował ogrodniczy Core Team. W prezencie dla wszystkich miłośników i promotorów owoców i warzyw oddana została specjalna strona, na której co miesiąc publikowane są wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw. Badania dla sektora realizuje Kantar, wyniki dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
W imieniu redakcji i czytelników portalu Dietetycy.org.pl składam serdeczne życzenia wszystkim krajowym producentom i przetwórcom warzyw i owoców. Jako dietetycy rozumiemy potrzebę edukacji żywieniowej społeczeństwa na temat zdrowych wyborów w diecie. A takimi właśnie są polskie warzywa i owoce. Warto wiele mówić o jakości rodzimego jedzenia i wkładzie polskiego rolnictwa i sadownictwa w dbanie o zdrowie Polaków. Warto mówić nie tylko z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw. Niech Wasza praca owocuje z każdym rokiem bardziej – życzenia przesłała dr Justyna Bylinowska, Redaktor Naczelna największego portalu dla dietetyków.
- Producenci i przetwórcy dostarczają nam „cudownych lekarstw” - warzyw i owoców. Wspólnie podejmujemy wyzwania edukacji żywieniowej, tak by żywność stała się skutecznym i powszechnym lekarstwem dla nas wszystkich. Jako Redakcja czasopisma Food Forum, a także w imieniu naszych czytelników – dietetyków i osób zainteresowanych zdrowym żywieniem – w Światowy Dzień Owoców i Warzyw – DZIĘKUJEMY – i życzymy Państwu samych sukcesów w realizacji wspólnej misji.
W dniu Światowego Dnia Owoców i Warzyw studenci koła naukowego działającego przy Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, we współpracy z producentami owoców i warzyw, zorganizowali warsztaty dla dzieci promujące spożycie tych niezwykle ważnych produktów.
Warzywa i owoce to nieodzowny element zdrowej diety. Ich spożycie w Polsce jest wciąż zbyt niskie. Wspólne działania przedstawicieli nauki, dietetyków oraz producentów doprowadzą do zmiany tej sytuacji. Życzymy sobie wspólnie sukcesu w osiągnięciu tego celu. Wszystkich zapraszamy na Konferencję Naukową z cyklu Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka zatytułowaną „Warzywa i owoce w żywieniu zdrowego i chorego człowieka”, która odbędzie się dnia 18 listopada 2022 roku. Dziękujemy za wsparcie tego projektu – podpisali pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka i studenci SKN Żywienia Człowieka.
- Jeszcze więcej sukcesów, energii i pomyślności w ich osiąganiu a także chętnych oraz rzetelnych do współpracy ludzi. Siła jest w prężnych staraniach - oby tak dalej! – życzy Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk, z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki przyznanym niedawno przez kapitułę XV edycji konkursu Polish Business Woman Awards - autorka książki „Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych”, absolwentka dietetyki klinicznej WUM i dietetyk tancerzy.
Wyjątkowe życzenia przesłała branży Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek.
Drodzy
Warzyw i Owoców Producenci
Niech Wam się święci!
Dziś, jutro, na przyszłe lata:
Wielkie ziemniaki, bujna sałata,
Soczyste pomidory, twarde ogórki,
Ciężarem swoim napinają sznurki.
Niech!
Szpinak rośnie wam bujny jak mech.
Pieczarki, buraczki i papryki
Zaleją obie Ameryki.
Polskie borówki, polskie kamczatki
Trafią do pałaców i każdej chatki,
Niech wie Australia, że polskie minikiwi
I czosnkiem i cebulą nasz kraj stoi.
Niech ZUS i US będą wam litościwi,
Aby zysk Wam się podwoi.
Od jeżyn i malin czerwone ręce,
Na nich śliwami i jabłonią pachnące serce
Pokażcie Światu!
I wymieniać dalej cuda Wasze bym mogła
Ale, że już jestem głodna
Ściskam mocno i soczyście,
Niech wam będzie …iście ;)
Monika Stromkie-Złomaniec jest ekspertem Core Teamu i współautorką wielu praktycznych rekomendacji żywieniowych. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”, w której uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Wszystkie rekomendacje, konsekwentnie, wizualizuje „na talerzu”. Jest inspiracją dla kilkunastu już dietetyków, którzy korzystają z jej materiałów w swojej praktyce.
Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla dzieci, nastolatków, zapracowanych rodziców czy osób uprawiających sport. Dla osób z nadciśnieniem, diabetyków, w profilaktyce osteoporozy i chorób nowotworowych. Zestawienie otwiera „talerz jesienny” oraz przygotowany z okazji obchodzonego 20/10 Światowego Dnia Osteoporozy. Lista opracowywanych już rekomendacji dostępna jest tutaj
Edukacja potrzebuje symbolu
Talerz żywieniowy to bardzo praktyczny symbol edukacji żywieniowej. Polacy mają go przed sobą, każdego dnia, 100 mln razy. Sugestywnie pokazuje rolę warzyw w posiłkach. W badaniach Kantar widać, że potrafi zakwestionować dobre samopoczucie respondentów. Wyjściowo bowiem ludzie, wysoko oceniają jakość swojego jedzenia, udział warzyw i owoców, jak też swoją wiedzę żywieniową, choć tylko 12% czerpią ją od dietetyków i lekarzy.
Razem możemy więcej
Większość rodaków uważa, że dobrze się odżywia i je wystarczająco dużo warzyw i owoców. W rzeczywistości 3/4 Polaków nie wie ile należy ich jeść. Talerz podpowiada jak powinny wyglądać dobrze bilansowane posiłki.
Życzenia pokazują, że producenci i dietetycy mają te same marzenia. Chcemy aby Polacy żyli zdrowo i bardziej świadomie, lepiej korzystali z sezonowości, lokalności, więcej wiedzieli o odżywianiu. Sądzę, że jesteśmy bardzo daleko od realizacji takiej wizji, ale jesteśmy na właściwej drodze. Współdziałamy „od pola do talerza”, integrujemy producentów i opiniotwórczych edukatorów. Razem możemy zmierzyć się z tym wielkim wyzwaniem. Dziękujemy za wiele wspólnych zaangażowani i za życzenia. Dziękujemy wszystkim dietetykom za Państwa prace i kreację nawyków żywieniowych - mówił dziś Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, w Core Teamie lider zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu.
Jako sektor producenci owoców i warzyw monitorują jakość diety Polaków i deklaracje spożycia warzyw i owoców. Badania realizuje Kantar Public.
Z ogromną satysfakcją przyjmujemy fakt, że wyniki tych badań - realizowanych na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw od 2019 roku - cieszą się coraz większym zainteresowaniem nie tylko dziennikarzy, ale także przedstawicieli branży, która dziś ma swoje święto. Z myślą o wszystkich, którzy chcą wiedzieć, jak wygląda w naszym kraju spożycie warzyw i owoców, uruchomiliśmy stronę WczorajNaTalrzu.pl, do której odwiedzenia serdecznie zapraszam - Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public.
Badania zlecane przez sektor ogrodniczy pozwalają lepiej poznać demografię konsumentów kilkudziesięciu gatunków. Pokazują częstotliwość spożycia oraz wagi poszczególnych segmentów. Dostęp do wyników jest bezpłatny. Organizacjom, realizującym projekty finansowane z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, pomagają oceniać ich grupy docelowe i efektywność prowadzonych kampanii. Od dziś będą one służyć także innym inicjatywom i środowisku dietetyków.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw obchodzony jest w trzeci piątek października. To jakby święto „połowy tego czym mamy się odżywiać”. Warzywa i owoce powinny bowiem stanowić połowę każdego naszego posiłku. Wszystkim konsumentom polecamy świętować „dzień owoców i warzyw” codziennie. Na zdrowie i dla urody.
***
Pierwszy Portal Rolny w imieniu swoich czytelników jak i własnym pragnie przyłączyć się z najlepszymi życzeniami dla Państwa i wszystkich sympatyków z okazji tego pięknego Światowego Święta Warzyw i Owoców.
Na zakończenie, nie pozostaje nam nic innego, jak tylko przyłączyć się z podziękowaniami za Wielką Pracę jaką Państwo wykonujecie na rzecz polskich warzyw i owoców oraz zdrowego trybu życia.
REDAKCJA PPR.PL
***
#PolskaSmakuje #PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, edycja II”. Projekty realizowany jest przez KZGPOiW we współpracy z agencją strategiczną INSPIRE smarter branding.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.