Ptak_Waw_CTR_2024

16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba

16 października 2023
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba

Mistrzowskie pasty do chleba – uczcij Dzień Chleba kanapką idealną!
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji prezentujemy pomysł na kanapkę idealną: chrupiące pieczywo, wyśmienita pasta oraz ulubione dodatki. Poznajcie przepisy szefów kuchni Piątnicy na doskonałe pasty i świętujcie Dzień Chleba ze smakiem!

Produkty, na bazie których stworzysz znakomite pasty do kanapek:

Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy
Jak sama nazwa wskazuje, to aksamitny w konsystencji serek, którym bardzo łatwo posmarować pieczywo. Ma naturalny skład oparty na najwyższej jakości mleku od lokalnych dostawców. Jego delikatny śmietankowy smak docenią wszyscy – zwłaszcza na świeżym, chrupiącym chlebie. Świetnie nadaje się także do przygotowywania past.

Serek śmietankowy Twój Smak naturalny OSM Piątnica


Twój Smak naturalny to bardzo kremowy i śmietankowy serek, który gładko się rozsmarowuje. Ma prosty skład i łagodny smak. Idealnie sprawdzi się do przygotowania delikatnych i puszystych past na kanapki.


Poznaj przepisy na najlepsze pasty!
Pasta dyniowa z nutą curry

pasta dyniowa

Składniki:
• 2 opakowania Serka śmietankowego Twój Smak naturalny OSM Piątnica 135 g
• 250 - 300 g dyni piżmowej
• 25 ml oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki tymianku
• 1 ząbek czosnku
• 5 ml oliwy dyniowej
• ½ łyżeczki curry
• sól, pieprz
• prażone ziarna dyni – do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dynię oczyść z gniazd nasiennych, dopraw solą i pieprzem, dodaj tymianek, oliwę oraz czosnek.
2. Całość piecz przez ok. 20-30 minut w temp. 200°C.
3. Serek śmietankowy Twój Smak naturalny OSM Piątnica wymieszaj z oliwą dyniową oraz dobrze posiekaną, upieczoną dynią. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz curry.
4. Przed podaniem posyp pastę prażonymi ziarnami dyni.

Smakowita pasta z tuńczykiem

pasta z tuńczykiem

 

Składniki:
• 170 g tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu)
• 1 opakowanie Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy 135 g
• 5 g wasabi
• ½ awokado
• 3 łodygi selera naciowego
• 15 g szczypiorku
• 25 g pasty sambal
• 5 ml sosu sojowego
• ½ łyżeczki ziaren czarnego sezamu
• 25 g zielonych oliwek
• 75 g Śmietany 12% z Piątnicy
• ½ cebuli czerwonej
• koper

Przygotowanie:
1. Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy rozmieszaj mikserem, dodaj pastę sambal, wasabi, sól, pieprz, Śmietanę 12% z Piątnicy oraz sos sojowy.
2. Dodaj bardzo drobno posiekane: seler naciowy, szczypiorek, cebulę czerwoną, a następnie czarny sezam i tuńczyka. Całość ręcznie wymieszaj.
3. Pastę podawaj z zielonymi oliwkami oraz awokado i koprem.

Wyborna pasta chrzanowa

pasta chrzanowa

 

Składniki:
• 2 opakowania Serka śmietankowego Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy 135 g
• 250 g jabłek
• 25 g musztardy francuskiej z gorczycą
• 100 g chrzanu
• sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
1. Jabłka ze skórką piecz w piekarniku w temp. 200°C przez ok. 10 min. Następnie zmiksuj je w blenderze na jednolitą masę.
2. Serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny klasyczny z Piątnicy, puree z jabłek oraz chrzan dokładnie wymieszaj ze sobą. Dodaj sól, pieprz i szczyptę cukru.
3. Podawaj na kanapce – solo lub z ulubionymi wędlinami!

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Jak podała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, organizacje reprezentujące in...

Według EIA wielkość produkcji etanolu paliwowego w Stanach Zjednoczonych w okres...

Jak podaje APK-Inform, w tym tygodniu na Ukrainie obserwuje się wzrostową dynami...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę