MERCOSUR1
TSW_XV_2025

1 lipca - Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

3 lipca 2020
1 lipca - Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W spotkaniu wzięli udział przedstawicie organizacji branżowych i plantatorzy dziesięciu gatunków owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

pasek_06.jpg
Podsumowano początek sezonu i plany promocji codziennej konsumpcji w sezonie.
W spotkaniu wzięli udział przedstawicie organizacji branżowych i plantatorzy, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”. Projekt integruje producentów truskawek, malin, borówki, porzeczki czerwonej i czarnej, jagody kamczackiej, agrestu, jeżyny, aronii oraz MiniKiwi.  
 

Przez najbliższe kilka miesięcy będzie trwał sezon na polskie superowoce. Każdy konsument będzie mógł sięgnąć po te niezwykle wartościowe dla zdrowia produkty. Warto zadbać o zdrowie i sięgać po nie codziennie. Wdzięczność dla plantatorów powinna być w sercach nas wszystkich. Chcę podziękować organizacjom branżowym, że wznoszą się na nowy poziom nowego rozumienia polskiego rolnictwa. „Nie każda sroczka swój ogonek chwali” i będziemy się zastanawiać czy truskawki, borówki, maliny, agrest - które z nich są bardziej wartościowe. Wszystkie są wspaniałe. I promowanie całego łańcucha od maja, kiedy są pierwsze owoce do października, pierwszych przymrozków jest prawdziwie wartościowe. Również dobre, bo dzięki systemom chłodniczym możemy polskich owoców, naprawdę wspaniałych owoców próbować cały rok

- powiedział Jan Krzysztof Ardanowskiego, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

CZAS NA POLSKĄ BORÓWKĘ_ (1).jpg
 
- Jesteśmy tutaj dzisiaj aby pokazać integrację sektora i to, że za każdym owocem stoi człowiek. Współpracując możemy myśleć o kreowaniu nawyków żywieniowych Polaków. Chcemy wziąć większą odpowiedzialność za to ile owoców spożywamy - zadeklarował Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
 
Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych, jest jeszcze kwestia tożsamości. Znajdujemy się dzisiaj w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi. Chcemy zwrócić uwagę na to, że owoce naszej pracy są częścią naszej narodowej tożsamości. Mamy tradycje i know-how. Owoce jagodowe są też bardzo charakterystyczne dla naszego klimatu. Takich truskawek, malin, borówek, porzeczek czy aronii, nie da się wyprodukować w innych częściach kontynentu. Dużym amplitudom temperatur rocznych i dobowych zawdzięczają wybarwienie, zapach, smak i wyjątkowe walory prozdrowotne - dodał Witold Boguta.
- Polskie owoce jagodowe nie mają sobie równych pod względem wartości odżywczych. Lokalne, świeże, aromatyczne, pyszne, stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych i przede wszystkim związków aktywnych, takich jak polifenole. Substancje zawarte w tych superowocach, mają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie. Spożywając owoce jagodowe regularnie, działamy dietoprofilaktycznie. W najlepszy sposób inwestujemy w zdrowie własne i najbliższych. Bardzo się cieszę, że producenci współpracują w tej skali, że wszyscy starają się działać dla wspólnego dobra, którym jest edukacja konsumentów i promowanie tego, co nasze, polskie - mówiła dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.

Zapraszamy do codziennej konsumpcji

- 1 lipca obchodzony jest dzień rozpoczynający sezon. Borówki są coraz bardziej popularne i lubiane przez konsumentów. Jest to bardzo pozytywny trend, gdyż mają one nadzwyczajne walory smakowe i zdrowotne, zawierają m.in. antyoksydanty chroniące przez nowotworami. Rok jest trudny dla producentów owoców ze względów pogodowych, jak i z powodu epidemii koronawirusa. Mimo tych przeciwności, borówki będą dostępne na rynku, a ich cena prawdopodobnie będzie na poziomie ubiegłego roku - w imieniu plantatorów zapraszał Ireneusz Komorowski, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Plantatorów Borówki Amerykańskiej SPBA.
 
Gośćmi specjalnymi były rodziny najmłodszych polskich plantatorów borówki. Mikołaj Wichłacz z Dobrzan, powiat stargardzki w Zachodniopomorskiem - otwierał sezon 2020, oraz Krzysztof Kramarz, syn plantatorów z Janolina w gminie Rawa Mazowiecka, który otworzył borówkowy sezon 2019. Plantatorzy podnosili wielki szacunek dla wszystkich, którzy angażują się w prace przy pielęgnacji plantacji i samych zbiorach.
 
Otwarcie sezonu przez dzieci to okazja do pokazania historii rodzinnych gospodarstw, pasji, wartości, szacunku dla przyrody. Naszą siłą są nie tylko walory owoców. Również to, jak ciekawi ludzie zajmują się ich produkcją.
 
CZAS na KAMCZACKĄ 13.06.2020 (9).jpg
 
- W czerwcu plantatorzy jagody kamczackiej zaprosili na plantacje w całej Polsce. Dla rodzin to był to czas na świeżym powietrzu i możliwość pokazania dzieciom jak uprawiane są owoce jagodowe, dla wielu chętnych to była możliwość spróbowania jak się je zbiera – przypomniał Andrzej Krupiński, Prezes Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.

Deserowe maliny, czerwone i czarne porzeczki, agrest, jeżyny
 
– Dziś częstujemy już polskimi malinami. Zobaczymy ofertę deserowych porzeczek. Do wcześniej już promowanych gatunków dołączyliśmy agrest i jeżynę. Integrujemy producentów, tak by wspólnie pokazać ich wielkie zaangażowanie, pasję, a przede wszystkim walory owoców. Synergia tych działań buduje wizerunek plantatorów, w tym ich wizerunek jako pracodawców – mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Owoce 6.2020 049.jpg
 
- Pomysł na podtrzymanie dobrej passy mają plantatorzy aronii. W tym roku zapowiadają uczynić sierpień miesiącem naturalnej walki z nadciśnieniem. Stawiamy na antocyjany. W tych owocach, w naszym klimacie, jest ich najwięcej. Warto o tym przypominać rodakom – zapowiedział Piotr Nowak, plantator i przetwórca aronii, członek władz Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”.
 
- Po niełatwym początku roku MiniKiwi skończyło kwitnienie i spodziewamy się dobrych plonów. Obecna pogoda sprzyja wzrostowi owoców dlatego ich jakość powinna być bardzo dobra. W tym roku większość plantacji będzie owocować więc owoców z pewnością wystarczy dla każdego. A kto choć raz spróbuje tego niezwykłego owocu z pewnością chętnie do niego wróci - przypomniał prof. Piotr Latocha, Prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.

Jagodowa sztafeta symbolem współpracy plantatorów

- Sektor owoców jagodowych krzepnie i jednoczy swoje siły. Przekaz nasz jest optymistyczny, pokazujemy rodakom, że żyjemy w jagodowym trendzie. Sprzedaż rośnie na całym świecie, a co ważne, są to owoce bardzo charakterystyczne dla naszego klimatu – komentował dr Paweł Krawiec, plantator malin i promotor owoców jagodowych.
 
– Już w ubiegłym roku pokazaliśmy, że razem możemy więcej. Budujemy świadomość, że polskie owoce są dostępne od wiosny do późnej jesieni, a w formie przetworów, soków, nektarów, możemy je spożywać przez cały rok. Codziennie! – podsumował dr Piotr Baryła, Prezes Polskiego Stowarzyszenia Plantatorów Porzeczek.

Promocja polskich superowoców
 
„Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt organizacji branżowych i grup producentów. Kampanię realizuje Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przy współpracy 7 branżowych organizacji. Partnerami są Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej SPBA, Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenie Plantatorów Mini Kiwi. Partnerem merytorycznym jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki.
 
Kampania promuje współpracę i zaangażowanie plantatorów w kreowanie popytu. Pojęcie polskie superowoce oznacza, że należą one do produktów wyjątkowo bogatych w składniki korzystne dla naszego zdrowia i urody, w których produkcji i eksporcie jesteśmy jednym ze światowych liderów. Współpraca pozwala budować nawyk codziennego spożywania filiżanki polskich superowoców gdy trwa na nie sezon w Polsce, czyli od maja do października. Poza sezonem plantatorzy wspólnie promują przetwory i mrożonki.
 
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Więcej informacji o walorach zdrowotnych owoców jagodowych - link


Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

 

 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę