Ministrowie rolnictwa i rybołówstwa spotkali się w Brukseli, aby omówić „Wizję rolnictwa i żywności” oraz przyszłość Wspólnej Polityki Rybołówstwa w Europie. Spotkanie, któremu przewodniczył minister Czesław Siekierski, było trzecim pod przewodnictwem polskiej prezydencji w Radzie UE.
Rada wymieniła wczoraj poglądy na temat wizji rolnictwa i żywności po prezentacji Komisji Europejskiej.
Ogólnie rzecz biorąc, państwa członkowskie z zadowoleniem przyjęły tę wizję, a w szczególności nacisk na rolnictwo jako sektor strategiczny oraz znaczenie promowania rolnictwa jako wyboru kariery zawodowej dla przyszłych pokoleń. Rada z zadowoleniem przyjęła również fakt, że skupiono się na konkurencyjności oraz na zapewnieniu rolnikom godziwych i sprawiedliwych dochodów.
- W pełni popieramy cele nakreślone w wizji rolnictwa i żywności, w szczególności nacisk na uczynienie sektora rolno-spożywczego bardziej konkurencyjnym, odpornym i atrakcyjnym dla przyszłych pokoleń rolników. Nadszedł czas, aby urzeczywistnić tę wizję. Aby osiągnąć ten cel, potrzebujemy odpowiedniego i odrębnego budżetu na wspólną politykę rolną, który opiera się na dwóch filarach. Rada jest w pełni zaangażowana w realizację tych ważnych prac. Oprócz dyskusji na szczeblu ministerialnym chcielibyśmy również prowadzić intensywny dialog z organizacjami rolników – nie ma nic o rolnictwie bez rolników-powiedział podczas obrad Czesław Siekierski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Podczas dyskusji ministrowie podkreślili, że wspólna polityka rolna musi mieć odpowiedni i odrębny budżet oparty na dwóch filarach, a także jak ważne jest stałe wsparcie dla obszarów wiejskich. Kilku ministrów podkreśliło też, jak ważne jest unikanie nieuczciwej konkurencji w handlu międzynarodowym. Wspomniano również o potrzebie zwalczania nieuczciwych praktyk handlowych.
Ponadto Rada zasadniczo zgodziła się co do tego, jak ważne jest ograniczenie biurokracji i uproszczenie polityki. Za kluczowe priorytety uznano również intensyfikację innowacji i promowanie nowych technologii w sektorze rolno-spożywczym, a także zapewnienie równowagi między zrównoważonym rozwojem środowiskowym, społecznym i gospodarczym. W związku z tym kilku ministrów z zadowoleniem przyjęło podejście oparte w większym stopniu na zachętach, by promować transformację w kierunku rolnictwa zrównoważonego.
Delegacje podzieliły się pomysłami na temat ewentualnych nowych źródeł dochodu dla rolników, w tym pochodzących z biogospodarki, ale wielu ministrów podkreśliło, że WPR musi zapewnić rolnikom dochód podstawowy.
Wizja została opublikowana przez Komisję w dniu 19 lutego 2025 r. i koncentruje się na czterech obszarach priorytetowych: zapewnieniu atrakcyjności rolnictwa dla przyszłych pokoleń, konkurencyjności i odporności sektora rolno-spożywczego, dostosowaniu sektora do przyszłych wyzwań oraz wspieraniu sprawiedliwych warunków życia i pracy na obszarach wiejskich.
Wtreści komunikatu czytamy, że Komisja Europejska przyjęła Komunikat „Wizja rolnictwa i żywności” (ST 6385/25), przedstawiający jej refleksje na temat przyszłości rolnictwa i żywności w Europie. Wizja sugeruje odpowiedzi na wyzwania ostatnich lat, w tym obawy zgłaszane przez rolników i państwa członkowskie. Podkreśla potrzebę ścisłej współpracy z rolnikami, podmiotami łańcucha żywnościowego i społeczeństwem obywatelskim oraz przewiduje zwiększenie długoterminowej konkurencyjności i atrakcyjności sektora rolno-spożywczego oraz jego zrównoważonego rozwoju. Szczegóły dotyczące wdrożenia Wizji nie są jeszcze jasne i wymagają dalszych wyjaśnień ze strony Komisji. Podobnie, w Komunikacie brak informacji na temat przyszłego budżetu Wspólnej Polityki Rolnej (WPR).
Komunikat podkreśla kluczową rolę WPR w wspieraniu i stabilizowaniu dochodów rolników, zrównoważonym sektorze hodowlanym, podejściu terytorialnym do produkcji żywności, skracaniu łańcuchów dostaw, innowacjach oraz poprawie wiedzy i kompetencji w rolnictwie.
OPRAC E-MK, PPR.PL