Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso wyhodowane w laboratorium już w sklepach

17 sierpnia 2018
Mięso wyhodowane w laboratorium już w sklepach
Marcin Bielecki/PAP

Jak Podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, kilkanaście dni temu amerykańskie organizacje drobiarskie wspierane przez innych producentów mięsa wysłały list do prezydenta USA Donalda Trumpa.

W piśmie branża usiłuje zwrócić uwagę na rosnącą obecnością na rynku „mięsa” produkowanego w laboratoriach. Podpisani pod listem do Trumpa producenci tradycyjnego mięsa domagają się, aby „mięso” wyprodukowane w laboratorium nie mogło być etykietowane jako „mięso” albo jako „drób” gdyż może to wprowadzać w błąd konsumentów albo przekazywać mylącą informację o prawdziwej naturze produktu.

Amerykańska branża mięsna domaga się także, aby nadzór nad produkcją „mięsa” w laboratoriach miał USDA czyli amerykański departament rolnictwa jako najbardziej kompetentna instytucja dbającą o bezpieczeństwo konsumentów w odniesieniu do żywności. O nadzór nad nowym obszarem z USDA konkuruje FDA czyli amerykańska agencja zajmująca się regulacją rynku farmaceutycznego- czytamy na stronach KIPDiP.

NADCHODZI LAB-GROWN MEAT!!! CZY TOBIE SIĘ TO PODOBA, CZY NIE-tak mówią specjaliści PR z amerykańskich firm, które obecnie ścigają się z jak najszybszym uruchomieniem przemysłowej produkcji mięs z laboratoriów na dużą skalę. Z tego listu amerykańskiej branży drobiarskiej do prezydenta Trampa wynika jednoznacznie, że w amerykańskich sklepach, w sprzedaży znajduje się już mięso wyhodowane w laboratoriach przemysłowych.

Firma Surveygoo w marcu 2018 przeprowadziła badania w USA i Wielkiej Brytanii z których wynika, że w Wielkiej Brytanii co trzeci badany nie miałby zastrzeżeń co do jedzenia mięsa, które powstanie w laboratorium. Wśród Amerykanów z kolei chętnych na laboratoryjne mięso było jeszcze więcej - 40 proc. Najbardziej zaskakujący był jednak wynik, jaki badacze uzyskali wśród wegan, bo aż 60 proc. z nich potwierdziło, że chętnie wprowadzili by do swojego menu laboratoryjne mięso.

Czy stoimy w przedzień rewolucji żywieniowej?
Wydaje się, że tak i z czasem w naszych polskich sklepach obok mięsa pochodzącego od zwięrząt bedziemy mieli mięso wyhodowane w laboratoriach.
Tego procesu nie zatrzyma już nikt, a produkcja laboratoryjna mięsa będzie uzupełnieniem tradycyjnego rolnictwa.
Jak wpłynie to na ceny mięsa drobiowego czy też wołowiny? Trudno przewidzieć jednoznacznie, ale należy raczej się spodziewać stopniowego spadku cen i obniżeniu opłacalności produkcji metodami tradycyjnymi, a może nawet stopniowej jej likwidacji.

redakcja ppr.pl na pdstawie KIPDiP, USAToday


POWIĄZANE

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...

Platforma edukacyjna Preply stworzyła listę najbardziej przyjaznych europejskich...

Jesień w pełni. Przed nami długie i zimne wieczory, podczas których będziemy spę...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę