OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Jak smakuje karnawał na świecie

28 stycznia 2016
Jak smakuje karnawał na świecie

Cachaça w Rio de Janeiro

Limonka, cukier, lód i przede wszystkim Cachaça – destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku z trzciny cukrowej. To składniki słynnego na całym świecie drinku Caipirinha. Jest symbolem Rio de Janeiro tak samo jak Copacabana, stadion Maracana. Jej fanami są m.in. Madonna i George Bush. Jest też najważniejszym drinkiem podczas karnawału.

Prawdziwą Caipirinhę robi się tylko na bazie likieru Cachaça. Przygotowanie tego drinku z innym alkoholem Brazylijczycy potraktują jak zamach na jeden z symboli narodowych.  Cachaça w smaku jest nieco podobna do rumu i tequili, ale jest bardziej wytrawna, odrobinę cierpka i ma owocowy posmak. Bary w Rio de Janeiro oferują też drinka o nazwie Caipiroska (z wódką zamiast Cachaçi).

Warto też wiedzieć, że w Brazylii do drinka Caipirinha używa się białego cukru, a nie brązowego. Dla każdego brazylijskiego barmana to świętość. Dlaczego? Okazuje się, że brązowy cukier zagłusza smak likieru Cachaça. Inny wariant tego drinka to Maipirinha, z marakują zamiast limonki. Na bazie likieru Cachaça  przygotowuje się też ciekawe smoothie o nazwie Batida, używając różnych owoców, wedle upodobań – mówi Sandra Lakus, szef baru browaru restauracyjnego Złoty Pies we Wrocławiu. 

 

Tłusty wtorek w Nowym Orleanie

Mardi Gras (z francuskiego „tłusty wtorek”, ostatni dzień przed środą popielcową) to kulminacja słynnego karnawału w Nowym Orleanie, z pewnością najbardziej hucznej zabawy tego rodzaju w całej Ameryce Północnej. To miasto, które uwielbia się bawić, a poza tym w całych Stanach Zjednoczonych nie znajdziemy drugiej metropolii z tak wyrafinowanym miksem kultur i tradycji. Widać to także po miejscowych specjałach.

W czasie karnawału tradycyjnie pije się tam likier Aguardiente de Ojén, produkowany na bazie anyżu i oliwki anyżowej, z dodatkiem aromatów, m.in. goździków i kolendry. Ciekawe jest to, że ten likier oryginalnie wywodzi się z małego miasteczka Ojen w Andaluzji – opowiada Sandra Lakus.

W 100% nowoorleańskim wynalazkiem jest pierwszy amerykański koktajl – Sazerac. Powstał w 1838 roku w jednym z barów francuskiej dzielnicy, a jego nazwa pochodzi od francuskiego brandy Sazerac-de-Forge et fils.

Jednak od ponad 100 lat Sazerac robi się na bazie amerykańskiej żytniej whisky lub koniaku, z dodatkiem gorzkiej wódki Peychaud Bitters oraz absyntu. Tego rodzaju dawne receptury przeżywają dziś renesans na całym świecie – dodaje Sandra Lakus.

Innym typowym drinkiem dla Nowego Orleanu, również popularnym w czasie karnawału, jest Ramos Gin Fizz. Robiony na bazie dry ginu, z białkiem jajka, sokiem z cytryny i limonki oraz dodatkiem olejku z kwiatu pomarańczy.

Piąta pora roku w Nadrenii

Karnawałową stolicą Niemiec jest Kolonia. „Piąta pora roku” trwa tam tradycyjnie od 11 listopada (na początku kobiety obcinają mężczyznom krawaty i na jeden dzień przejmują władzę w mieście) aż do środy popielcowej, ale najhuczniej jest w ostatnich dniach.

W Kolonii króluje miejscowy styl piwny o nazwie Kölsch. To bardzo jasne piwo z delikatnym zapachem słodowym w tle. Tradycyjnie warzone jest tylko w Kolonii, a nazwa jest zastrzeżona, tak jak szampan dla Szampanii. Jak smakuje? Ma lekką chmielowość, delikatne aromaty owocowe i jest lekko cierpkie – mówi Sandra Lakus. Z kolei jeśli wybierzemy się w czasie karnawału do Düsseldorfu, to lepiej nie prosić o Kölsch, ponieważ zostanie to potraktowane jako afront (Niemcy są mocno przywiązani do swoich lokalnych tradycji). W Düsseldorfie pije się Altbier (dosłownie: „stare piwo”).

To piwo górnej fermentacji, warzone dawnymi metodami, stąd jego nazwa. Ma kolory o różnych odcieniach brązu, bursztynu i miedzi, jest gorzkie i aromatyczne. Czasem jest mieszane z piwem słodowym – dodaje Sandra Lakus. Jednak nadreński karnawał to nie tylko piwo. Credo zabawy w Moguncji (Mainz) brzmi: „Weck, Worscht, Woi” (bułka, kiełbasa, wino). Nic dziwnego, to jeden z najważniejszych regionów „winnych” w Niemczech.

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol wprowadza na rynek nowe warianty serków homogeni...

Choć grillowanie jest świetną okazją do tego, by odkrywać nowe, niecodzienne sma...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę