aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Doceń Polskie: Czy szybkie przekąski mogą być zdrowe?

10 października 2019

Jak powszechnie wiadomo, aby zdrowo żyć trzeba dobrze się odżywiać. Oznacza to bez wątpienia, że w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się odpowiednie ilości warzyw i owoców. Co natomiast, jeżeli nie mamy w ciągu dnia czasu na misternie przygotowane dania? Z pomocą przychodzą wówczas zdrowe – warzywno-owocowe – przekąski. Te tworzone metodą puffingu przysmaki, pozwolą zachować tak istotny odpowiedni bilans żywieniowy.

Czy szybkie przekąski to dobre przekąski?

Polscy konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na szybkie dania, które jednocześnie będą źródłem energii i witamin. W odpowiedzi na ich zapotrzebowanie rodzimi producenci żywności stawiają na zdrowe i nie pochłaniające mnóstwa czasu propozycje żywieniowe. Krótko mówiąc ma być i szybko i zdrowo!
Składniki odżywcze zamknięte w małym opakowaniu?
To właśnie Puffinsy idealnie sprawdzają się tam, gdzie trudno zabrać ze sobą świeże owoce i warzywa. To także doskonała alternatywa dla niekoniecznie pełnowartościowych przekąsek, po które tak łatwo sięgnąć w chwili słabości - Zamknięte w wygodnej i poręcznej paczce Puffinsy sprawiają, że można je z łatwością spakować do plecaka czy torebki i wziąć praktycznie wszędzie – na każdą wycieczkę, do pracy, do szkoły, na piknik w plenerze, na spacer. Można je chrupać solo, dodać do koktajlu, sałatki, ciasta, musli, a nawet wytrawnego dania, np. chrupiącym pomidorem wzbogacić klasyczne spaghetti bolognese – informuje Katarzyna Barczyk z Microfood, właściciela marki Puffins.

Wszyscy lubimy chrupać i podjadać
Przekąski Puffins w stu procentach są ekologiczne, nie zawierają zbędnych kalorii, nie są też sztucznie dosładzane ani konserwowane - To właśnie dzięki specjalnej metodzie puffingu woda z warzyw i owoców zostaje odparowana. Zostają natomiast składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. To bardzo dobre rozwiązanie gdy nachodzi nas ochota na przegryzienie czegoś w trakcie oglądanie serialu lub między posiłkami. Wówczas nie musimy, a nawet nie warto, sięgać po czipsy, czekoladę czy inne niezdrowe przekąski. Dzięki chrupiącym warzywom i owocom czerpiemy przyjemność z... chrupania i nie martwimy się zbędnymi kaloriami - dodaje przedstawicielka firmy Microfood. Puffinsy to po prostu łatwy, przyjemny i bardzo smaczny sposób na umieszczenie w codziennej diecie warzyw i owoców.

Jesienią potrzebujemy witamin!
- Jesień to czas, gdy warto wzmocnić odporność, a aby to zrobić dobrze jest zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę. W naszym jadłospisie powinny znaleźć się, m.in. warzywa i owoce obfitujące w antyoksydanty, które będą wspierać nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Najważniejszymi przeciwutleniaczami są: witamina A, C i E. Bogactwo tych związków znajdziemy m.in. w puffinsowych czarnych porzeczkach, truskawkach, wiśniach i pomidorach. Przykładowo – w 100 g owoców czarnej porzeczki znajduje się aż czterokrotna dzienna norma witaminy C dla dorosłych, a także witamina P, która wspiera przyswajanie tej pierwszej. Wielu z nas, chcąc poprawić odporność, łyka tabletki z wit C. Po co, skoro możemy dostarczyć ją do organizmu w przyjemny sposób, chrupiąc naturalną puffinsową porzeczkę podczas oglądania ulubionego program czy też filmu? - tłumaczy Katarzyna Barczyk.
Warto wspomnieć o tym, że owoce, z których przygotowywane są Puffinsy zebrano w sezonie, gdy były najsmaczniejsze i najbardziej dojrzałe, a co za tym idzie najbardziej bogate w składniki odżywcze. O tej porze roku nie znajdziemy w sklepach porzeczek, truskawek i wiśni, a dobre pomidory za chwilę się skończą.
Maksymalne noty za jakość
Jakość puffinsów potwierdzona została niedawno w trakcie XXXIII certyfikacji żywności organizowanej w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wówczas wyroby firmy Microfood wyróżniono certyfikatami jakości produktu „Doceń polskie” oraz tytułami TOP PRODUKT. Jak zaznaczają sami przedstawiciele marki Puffins, Polacy coraz świadomiej zwracają uwagę na jakość oraz pochodzenie tego co spożywają. - Jest ogromna grupa odbiorców, która stara się wybierać polskie produkty. Jednak poza tą kwestią ważne jest również to, aby produkty pochodziły z upraw i hodowli ekologicznych. Wspieranie lokalnej produkcji to też rodzaj współczesnego patriotyzmu – mówią przedstawiciele przedsiębiorstwa z siedzibą w Ostrzeszowie.

* * *
Autor tekstu: Magdalena Matusik /Adventure Media
Zdjęcia: Puffins.co
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” 
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.


POWIĄZANE

W dzisiejszych czasach, kiedy życie w coraz większym stopniu przenosi się do cyf...

Cukrownie, browary, mleczarnie, wytwórnie napojów gazowanych – to tylko kilka pr...

Rezenopy, 10-miligramowy spray donosowy chlorowodorku naloksonu wskazany w lecze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę