Rosyjscy inspektorzy rozpoczęli kontrole zakładów przetwórczych
15 listopada 2007
W środę rozpoczęła się wizytacja zakładów przetwórczych przez rosyjskich inspektorów. Jako pierwszy zostanie sprawdzony zakład mleczarski w woj. mazowieckim - poinformowała w środę Główny Lekarz Weterynarii (GLW) Ewa Lech.
Lech wyjaśniła, że we wtorek został przyjęty harmonogram przeprowadzenia kontroli i zgodnie z planem, w czwartek audyt odbędzie się w zakładzie drobiarskim także w woj. mazowieckim.
Zastęca GLW Janusz Związek poinformował, że przez pierwsze dwa dni wizytację zakładów będzie przeprowadzać cała 9-osobowa grupa rosyjskich służb weterynaryjnych oraz dwóch ekspertów z unijnego Biura ds. Żywności i Żywienia z Dublina. Chodzi o ustalenie jednolitych zasad kontroli zakładów.
Następnie kontrolerzy rozdzielą się na dwie grupy. W sumie planowane jest skontrolowanie 19 zakładów przetwórczych. Audyt potrwa przez 2 tygodnie. Zakończenie kontroli jest planowane na 27 listopada.
Zgodnie z ustaleniami, Rosjanie zobowiązali się do przesłania projektu raportu w sprawie kontroli do Komisji Europejskiej w ciągu 25 dni roboczych od zakończenia pracy w Polsce.
Rosjanie będą ponownie sprawdzali zakłady przetwórcze mleka i mięsa drobiowego, zakłady paszowe oraz chłodnie. Firmy te były już sprawdzane w latach 2004-2005 i uzyskały rosyjskie certyfikaty na eksport żywności na teren Federacji Rosyjskiej.
W 2007 roku na rynek rosyjski eksportowały 42 polskie zakłady, certyfikaty posiadały zaś 62 przedsiębiorstwa.
Inspektorzy nie będą kontrolować zakładów produkujących świeże mięso. Na import mięsa nadal obowiązuje embargo wprowadzone przez Rosję w listopadzie 2005 r.