W dniu 10 stycznia 2016 roku średnia ważona cena masła w unii Europejskiej wynosiła 2,85 EUR/kg i była o 2,68% niższa niż przed miesiącem. W styczniu unijne ceny masła znajdują się nieznacznie poniżej poziomu z analogicznego okresu 2015 roku, na początku miesiąca zniżka ta wynosiła 0,55%.
W analizowanym okresie nieco niższe niż średnio w UE były ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego (za Niemcami, Francją i Irlandią).
W dniu 10 stycznia 2016 roku jego ceny spadły do poziomu 2,81 EUR/kg, a więc były o 4,42% niższe niż przed miesiącem (w ujęciu PLN odnotowano 4,55% zniżkę w skali miesięcznej do 12,17PLN/kg). Stawki te były o 14% wyższe od ceny interwencyjnej i o 1,4% niższe od średniej ważonej dla całej UE.
Tłuszcz mleczny z Polski nie jest już więc tak konkurencyjny we Wspólnocie jak jeszcze w czerwcu i lipcu 2015 r. gdy był od kilku do nawet 11% tańszy niż średnio w UE.
Na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny tłuszczu mlecznego w styczniu utrzymują się na poziomie nieco wyższym niż w Polsce. Na rynku największego unijnego producenta ceny masła w dniu 10 stycznia 2016 r. osiągnęły poziom 2,87EUR/kg, czyli były o 1,03% niższe niż przed miesiącem.
W przypadku innego potentata –Holandii również zaobserwowano spadek w skali miesięcznej. Tu dnia 10 stycznia 2016 r. średnia cena masła wynosiła 2,71 EUR/kg i była na pułapie o 4,91% niższym niż przed miesiącem.W przypadku Niemiec, ceny masła w pierwszym miesiącu 2016 r.są zaledwie o 1,03% niższe niż przed rokiem, w Holandii natomiast o 3,21%.
Pomimo zniżek, jakie notowane były w ostatnich tygodniach, w przypadku cen masła w USA, obecnie przeciętna cena tony masła z Unii jest na znacznie niższym poziomie niż u jednego z największych konkurentów Wspólnoty (o 31,15%).
FAMMU/FAPA na podstawie danych MR, AMI ZMB, KE