Według danych Komisji Europejskiej, od stycznia do października 2015 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,16 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu –o ok. 3% mniej niż w tym samym okresie 2014 r.
W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały produkty z kurcząt (86% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE spadła o 2,7 % do ok. 993 tys. ton. Zmniejszył się również wywóz mięsa indyczego (-2,9 % do 114 tys. ton), żywca drobiu (-3,8 % do 12 tys. ton), mięsa kaczek (-30 % do 4,3 tys. ton) i pozostałych produktów (podrobów, przetworów, tłuszczu drobiowego (-4,2 % do 34,2 tys. ton). Wyższa była natomiast sprzedaż gęsiny (+6,5 % do 2,3 tys. ton.).
Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska i Belgia. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 13%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 22%. Wysyłki z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii zmalały z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone w pierwszej połowie roku, z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8.
Największymi odbiorcami drobiu z UE w omawianym okresie były ponownie kraje afrykańskie –RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały do ok. 1,3 tys. ton, ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów i tłuszczu drobiowego.
Wzrosły natomiast znacząco dostawy na Filipiny, do Chin, Wietnamu, Ghany, na Ukrainę i do Arabii Saudyjskiej. Niższa niż przed rokiem była sprzedaż do Hongkongu, Beninu, Jemenu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i RPA.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej