Biogaz_III Forum 2025

Przełom w amerykańskiej kontroli produktów z jaj

17 września 2020
Przełom w amerykańskiej kontroli produktów z jaj

W Stanach Zjednoczonych zmodyfikowany ma zostać system kontroli nad procesem produkcyjnym w zakładach przetwórstwa jaj. Inspektorzy odpowiedzialni za kontrolę i bezpieczeństwo żywności (FSIS) z ramienia USDA nie będą musieli być obecni cały czas w przetwórniach jajecznych. Inspektorzy FSIS będą odbywać jedną wizytę podczas każdej zmiany zamiast przebywania na miejscu. Zmiany w sektorze jaj, są elementem modernizacji FSIS już wdrożonych dla drobiu i trzody chlewnej.

Zdaniem administracji nowe zasady nadzoru nad bezpieczeństwem procesu wytwarzania przetworów jajecznych umożliwią przedsiębiorstwom większą elastyczność i zmuszą ich do ponoszenia większej odpowiedzialności za organizacje procedur sanitarnych i wewnętrznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP). Z drugiej strony zmiany zasad kontroli spowodują bardziej efektywne wykorzystanie inspektorów. Zmiany w metodach kontroli produktów jajecznych są pierwszymi od blisko 50 lat. Ciekawostką jest, że FSIS przejmie kontrolę nad substytutami jaj, których produkcja wcześniej była regulowana przez Food and Drug Administration (FDA).

źródło: KIPDiP


POWIĄZANE

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Fundacja WWF Polska rozstrzygnęła konkurs na Rolnika Roku. Celem konkursu jest p...

Nastroje w rolnictwie ostrożnie optymistyczne, choć sytuacja ekonomiczna wielu g...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę