Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przełom w amerykańskiej kontroli produktów z jaj

17 września 2020
Przełom w amerykańskiej kontroli produktów z jaj

W Stanach Zjednoczonych zmodyfikowany ma zostać system kontroli nad procesem produkcyjnym w zakładach przetwórstwa jaj. Inspektorzy odpowiedzialni za kontrolę i bezpieczeństwo żywności (FSIS) z ramienia USDA nie będą musieli być obecni cały czas w przetwórniach jajecznych. Inspektorzy FSIS będą odbywać jedną wizytę podczas każdej zmiany zamiast przebywania na miejscu. Zmiany w sektorze jaj, są elementem modernizacji FSIS już wdrożonych dla drobiu i trzody chlewnej.

Zdaniem administracji nowe zasady nadzoru nad bezpieczeństwem procesu wytwarzania przetworów jajecznych umożliwią przedsiębiorstwom większą elastyczność i zmuszą ich do ponoszenia większej odpowiedzialności za organizacje procedur sanitarnych i wewnętrznych systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP). Z drugiej strony zmiany zasad kontroli spowodują bardziej efektywne wykorzystanie inspektorów. Zmiany w metodach kontroli produktów jajecznych są pierwszymi od blisko 50 lat. Ciekawostką jest, że FSIS przejmie kontrolę nad substytutami jaj, których produkcja wcześniej była regulowana przez Food and Drug Administration (FDA).

źródło: KIPDiP


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Surowe przepisy chronią jakość i bezpieczeństwo upraw Aby nawozy mogły pojawić s...

Wczesne etapy wegetacji rzepaku ozimego co prawda przebiegały w sprzyjających wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę