Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkujemy coraz więcej soków owocowych

26 stycznia 2016
Produkujemy coraz więcej soków owocowych
PAP / Wojciech Pacewicz

Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych z owoców - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak policzył Instytut w firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w październiku 2015 roku, porównując do października 2014 roku, była większa o 36 proc.

Produkcja soków pitnych produkowanych z jabłek zwiększyła się w październiku aż o 120 proc., wytwarzanych z owoców cytrusowych - o 19 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 5 proc.

Instytut policzył, że w dziesięciu miesiącach ubiegłego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2014 roku o 14 proc., do 543,6 tys. ton.

Produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się w tym okresie o 25 proc., z owoców cytrusowych - o 16 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 9 proc.

(PAP)


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Surowe przepisy chronią jakość i bezpieczeństwo upraw Aby nawozy mogły pojawić s...

Wczesne etapy wegetacji rzepaku ozimego co prawda przebiegały w sprzyjających wa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę