Akt prawny: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2
września 2003 r. (Dz. U. Nr 167, poz.1629) w sprawie minimalnych warunków
utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich.
Przepisy ogólne
Zwierzętom gospodarskim należy zapewnić:
- Możliwość ochrony przed niekorzystnymi warunkami
atmosferycznymi i zwierzętami drapieżnymi
- Opiekę i właściwe warunki utrzymania, uwzględniające
minimalne normy powierzchniowe w zależności od systemów utrzymania
- Warunki utrzymania nieszkodliwe dla ich zdrowia (nie
powodujące urazów), zapewniających swobodę ruchu i wygodne leżenie oraz
możliwość kontaktu wzrokowego z innymi zwierzętami
- Wolność od głodu, pragnienia, niedożywienia, stresu
oraz strachu i cierpienia
- Odpowiedni mikroklimat w budynkach z dobrą wentylacją
i oświetleniem dostosowanym do potrzeb poszczególnych gatunków i grup
technologicznych
MINIMALNE WARUNKI UTRZYMANIA BYDŁA
1. Wymiary stanowisk
- Krowy pow. 500 kg i jałówki pow. 7 m-ca cielności -
175 cm x 120 cm (dopuszczalne 165 cm x 115 cm), Buhaj rozpłodowy - 240 cm x
140 cm
- Jałówki: do 7 m-ca cielności - 150 cm x 100 cm, w
wieku 6 - 19 m-ca 140 cm x 90 cm
- Bydło opasowe o masie ciała: do 300 kg - 130 cm x 80 cm, 301 - 450 kg -145
cm x 95 cm, pow. 450 kg - 150 cm x 100 cm
2. Wymiary boksów legowiskowych w oborach
wolnostanowiskowych
- Boksy legowiskowe przy ścianie dla krów pow. 500 kg i
jałowic pow. 7 m-ca cielności - 240 cm x 120 cm
- Boksy usytuowane w środku (głowami do siebie) - 220
cm x 120 cm
- Boksy dla jałówek do 7 miesiąca cielności; 200-210 cm
x 105 cm
- Boksy dla jałówek w wieku 7 - 18 miesięcy; 170-190 cm
x 95 cm
- Komiboksy przy stole paszowym - 175 cm x 120 cm
3. Wymagane wymiary legowisk w kojcach grupowych z wydzielonymi
legowiskami
- Krowa pow. 500 kg i jałówka pow. 7 m-ca cielności -
220 cm x 115 cm
- Jałówka: do 7 m-ca cielności - 200 cm x 100 cm, w
wieku 7-19 m-ca - 190 cm x 85 cm
- Cielę w wieku pow. 3 m-ca - 160 cm x 90 cm, cielę do 3 miesięcy - 130 x 60
cm
4. Powierzchnia kojców grupowych bez wydzielonych legowisk, na
ściółce
- Krowa pow. 500 kg i jałówki pow. 7 m-ca cielności - 5
m2
- Cielę: 0,5 do 3 miesięcy (80-100 kg) - 1,5 m2,
powyżej 3 miesięcy - 1,8 m2
- Jałówki w wieku:6-19 m-ca (250-400 kg)- 2 m2, pow. 19
miesięcy (440-500 kg)- 2,5 m2
- Bydło opasowe o masie ciała: do 300 kg - 1,6 m2, 301-450 kg; 2 m2, pow.
450 kg; 2,5 m2
Uwaga ! Przy systemie utrzymania bydła na głębokiej
ściółce powyższe normatywy należy zwiększyć o 30%. System ten jest zalecany
szczególnie dla ras mięsnych.
5. Powierzchnia kojców grupowych bez wydzielonych legowisk, bez
ściółki
- Jałówki: pow. 19 m-ca do 7 m-ca cielności (440-500
kg) - 2,00 m2, 6-19 m-ca (250-400 kg) - 1,60 m2
- Cielęta powyżej 2 miesięcy (120-200 kg) - 1,5 m2
- Bydło opasowe o masie ciała: do 300 kg - 1,3 m2,
301-450 kg; 1,6 m2, pow. 450 kg: 2,0m2
- W tym systemie nie należy utrzymywać krów i buhajów rozpłodowych oraz
jałówek pow. 7 miesiąca ciąży.
6. Powierzchnia przypadająca na jedno zwierzę w systemie otwartym
powinna wynosić:
- cielę - 5,0 m2,
- jałówek - 10,0 m2, krów - 15 m2,
- buhajów - 20 m2
7. Powierzchnia wybiegów
- Powinna być utwardzona, odpowiednio wyprofilowana i
skanalizowana, aby utrzymać odpowiednie warunki sanitarne i nie dopuszczać do
zanieczyszczeń otaczającego terenu.
- Minimalne powierzchnie utwardzonych wybiegów wynoszą
na 1 szt.: krowy; 4,0-4,5 m2, jałówki; 3,0-3,5 m2, cielęta; 2,0-2,5 m2
- Ogrodzenie wykonuje się najczęściej z rur stalowych o średnicy 1 1 - 2
cali, a wysokość przegród powinna wynosić: krowy - 120 cm, jałówki - 130 cm,
cielęta - 110 cm
8. Wymagania dotyczące podłóg i posadzek
- Podłogi powinny być gładkie, ale nie śliskie i
stanowić twardą, równą oraz stabilną powierzchnię.
- Podłogi szczelinowe muszą swoją budową odpowiadać utrzymywanej na niej
kategorii zwierząt.
Wymagania w odniesieniu do tych podług są następujące
(szerokość szczelin i beleczek w cm): krowy; 4,0 i 12-14 cm, cielęta; 2,5 i
6-8 cm, jałówki do 15 miesięcy i opasy do 350 kg; 3,0 i 8-10 cm, jałówki pow.
15 miesięcy i opasy pow. 350 kg;3,5 i 10 cm
9. Wymagania dotyczące przegród technologicznych, ciągów i otworów
komunikacyjnych
Przegrody technologiczne to: drabiny paszowe wiązania, przegrody stanowisk
oraz wszelkiego rodzaju wygrodzenia w oborach. Muszą być dostosowane do
odpowiedniej kategorii zwierząt pod względem wysokości, prześwitów,
wytrzymałości itp. aby spełniły swoją rolę.
Ważniejsze wymiary są następujące:
- Wysokość drabin paszowych: krowy i cielęta (od
poziomu stanowiska) - 110-120 cm, jałówki i młode bydło opasowe - 130 cm
- Wysokość przegród między stanowiskami - 90-100 cm
- Wysokość krawędzi żłobu (wymiary w dolnych granicach
dotyczą zwierząt młodszych): przy stanowiskach krótkich (od poziomu
stanowiska) 22-30 cm, przy systemie wolnostanowiskowym (od strony zwierząt)
40-55 cm
- Poziom dna żłobu: ponad poziom stanowiska przy
stanowiskach krótkich 8-10 cm, ponad poziom korytarza przy systemie
wolnostanowiskowym 20-30 cm
- Wysokość przegród kojców grupowych przy utrzymaniu: cieląt 110-120 cm,
jałówek i młodego bydła opasowego - 130 cm
10. Szerokość korytarzy
W budynkach inwentarskich ważna jest odpowiednia szerokość tras
komunikacyjnych oraz szerokość furtek, przejść i otworów drzwiowych przy
planowaniu których należy uwzględnić wymiary zwierząt, ludzi i środków
transportu mobilnego.
Wymagana szerokość korytarzy jest następująca:
- Korytarz paszowy (w zależności od sposobu zadawania
pasz) 150-500 cm
- Korytarz gnojowy w oborze uwięziowej, ściółkowej
(łącznie z kanałami gnojowymi): przyścienny 190-210 cm, środkowy - 250 cm
- Korytarz gnojowy w oborze uwięziowej, bezściółkowej
(bez kanałów gnojowicowych): przyścienny 120-150 cm, środkowy 120-150 cm
- Korytarz gnojowy w oborze wolnostanowiskowej (wymiar
dolny dotyczy jałowizny): przy ciągu paszowym 270-300 cm, między rzędami
legowisk 220-250 cm
- Korytarz poprzeczny (w zależności od funkcji): przyścienny 90-210 cm,
środkowy 150-400 cm
11. Zalecana szerokość bramek do kojców i drzwi na
wybiegi
- Krowy i jałówki cielne: bramki; 100-110 cm, drzwi;
120-150 cm
- Jałówki i młode bydło opasowe: bramki; 90 cm, drzwi;
120 cm
- Cielęta: bramki; 70-90 cm, drzwi; 90 cm
12. Warunki środowiskowe
Prawidłowy mikroklimat wpływa na zdrowotność i wydajność bydła. Zwierzęta
emitują do otoczenia ciepło, dwutlenek węgla i parę wodną. Wysokość emisji
zależy od masy ciała, szybkości przemiany materii i temperatury otoczenia, w
której zwierze przebywa.
Główne parametry określające mikroklimat obór to:
temperatura i wilgotność powietrza, koncentracja szkodliwych gazów, poziom
oświetlenia, wentylacji i ruch powietrza.
Wymagania w zakresie oświetlenia pomieszczeń
Oświetlenie dzienne (naturalne) określa się stosunkiem powierzchni okien do
podłogi. Oświetlenie sztuczne winno odpowiadać dziennemu w godzinach od 9 do 17.
- Krowy, jałówki i cielęta pow. 2 tygodni - 1:18
sztuczne 20-30 lx, opasy - 1:25 (20-30 lx)
- W pomieszczeniach: profilaktorium dla cieląt - 1:10
(20-30 lx), porodówki i hale udojowe (50 lx) - 1:15 (20-30), stanowiska
zabiegowe 1:18 (20-30), paszarnie i przechowalnie mleka 1:20 (50 lx)
- Doświetlenia okresowego lampami przenośnymi mogą
wymagać: profilaktoria, porodówki, przechowalnie mleka, hale udojowe,
stanowiska zabiegowe - 50 do 200 lx
- Oświetlenie nocne dla wszystkich kategorii zwierząt - 3-5 lx
Przy projektowaniu wentylacji należy pamiętać o następujących
zasadach:
- Przekrój kanału wentylacyjnego powinien mieć nie
mniej niż 0,4 m
- Promień skutecznego zasięgu działania kanału
wentylacyjnego jest w przybliżeniu równy dziesięciokrotnej średniej szerokości
jego przekroju poprzecznego
- Nawiew powinien równać się wywiewowi. Rozmieszczenie
otworów nawiewnych powinno być równomierne i tak usytuowane by zimne powietrze
nie padało bezpośrednio na zwierzęta
- Wysokość kanału ponad kalenice powinna wynosić co
najmniej 20 cm
- W nowoczesnych oborach bez stropów najlepsze jest oświetlenie i wentylacja
kalenicowa. Odległość kalenicy od poziomu korytarza paszowego powinna wynosić
dla dobrej wentylacji minimum 6 m. Wymagana szerokość kalenicy
13. Płyty obornikowe - 3,5 m kwadratowego na 1
DJP
Obornik może być gromadzony, fermentowany i przechowywany w pomieszczeniach
inwentarskich lub na płytach gnojowych ze ścianami bocznymi. Podłogi pomieszczeń
inwentarskich i płyty gnojowe powinny być zabezpieczone przed przenikaniem
wycieków do gruntu i zaopatrzone instalacje odprowadzające wycieki do szczelnych
zbiorników na gnojówkę i wodę gnojową
- Pojemność płyty zapewnić możliwość gromadzenia i przechowywania obornika
przez co najmniej 6 miesięcy. Powinna wynosić - 3,5 m2/1 DJP przy wysokości
składowania 2 m w systemie alkierzowym utrzymania zwierząt. Powierzchnię tę
zmniejsza się proporcjonalnie do czasu przebywania zwierząt na
pastwisku
Wysokość pryzmy obornika
(m) 1
1,5 2,0
Masa obornika t/1m kw pow. płyty 0,90 1,35
1,80
- Dojazd do pomieszczeń inwentarskich i teren otaczający płytę gnojową
powinien być utwardzony. Optymalne jest nakrycie płyty dachem, co uniemożliwia
zalewanie obornika przez wodę opadową i jednocześnie chroni obornik przed
nadmiernym przesychaniem
- Nie należy przechowywać obornika w pryzmach polowych, gdyż prowadzi to do
zanieczyszczania wód gruntowych związkami azotu i fosforu oraz przenawożeniu
powierzchni pod płytą
14. Zbiorniki na gnojówkę - 3,0 m3 na 1 DJP, na gnojowicę - 11 m3
na 1 DJP
Pojemność zbiorników na gnojówkę i gnojowicę musi wystarczać na
przechowywanie tych nawozów przez okres co najmniej 6 miesięcy
- Zbiorniki muszą być szczelne, nieprzepuszczalne oraz
posiadać szczelną pokrywę z otworem wejściowym i wentylacyjnym. Zbiorniki na
gnojowicę mogą być wyposażone w pokrywę pływającą
- Należy ograniczać produkcję gnojowicy poprzez
ograniczanie do minimum ilości wody do mycia pomieszczeń inwentarskich i
likwidacji wycieków z poideł.
- Do zbiornika na gnojowicę nie należy odprowadzać substancji pochodzących z
urządzeń sanitarnych.
Uwaga! Roczna dawka nawozu naturalnego nie może przekraczać ilości
zawierających 170 kg azotu na 1 ha - DYREKTYWA AZOTANOWA. Czyli dopuszczalna
dawka obornika wynosi do 40 ton/ 1 ha rocznie a gnojowicy nie powinna
przekraczać 45 m sześciennych na l ha
WARUNKI DOJENIA
- Stosować tylko dój mechaniczny
- Urządzenia do doju muszą być odporne na korozję i
łatwe do utrzymania w czystości, zgodnie z przepisami polskimi dopuszczonymi
do użytkowania i kontaktu z żywnością (wymagany jest aktualny atest)
- Miejsce udoju powinno być wykonane tak, aby łatwo
mogło być utrzymane w czystości oraz posiadać ściany i podłogę łatwe do
zmywania i dezynfekcji
- Wydajność urządzeń do podgrzewania wody powinna
wynosić 9 l/na 1 stanowisko udojowe dla gospodarstw posiadających do 5 takich
stanowisk i dodatkowo 7 l na każde dalsze stanowisko doju.
- Gospodarstwo musi posiadać możliwość izolowania
zwierząt chorych oraz wydzielone miejsce do przeprowadzania porodów
- W pomieszczeniu, gdzie przebywają krowy nie wolno utrzymywać drobiu i
trzody chlewnej
WARUNKI PRZECHOWYWANIA MLEKA
- Pomieszczenie do przechowywania mleka musi być
odizolowane od źródeł zakażenia (urządzeń do przechowywania odchodów, silosów,
toalet)
- Pomieszczenie do przechowywania mleka nie może łączyć
się z ww. pomieszczeniach również przez ciągi wentylacyjne i musi być
oddzielone od innych pomieszczeń szczelnymi drzwiami.
- Pomieszczenie powinno mieć wyjście zewnętrzne tak,
aby pobieranie mleka nie odbywało się poprzez wnętrze obory.
- Ściany i podłoga oraz powierzchnie robocze muszą być
łatwe do mycia, czyszczenia i dezynfekcji - zmywalne. Podłoga nachylona w celu
umożliwienia spływu cieczy do kanalizacji. Jeśli stosowane są urządzenia do
doju lub schładzania typu bańkowego, również, sufit pomieszczenia musi być
zmywalny.
- Urządzenia chłodnicze. Jeśli mleko dostarczane jest
do zakładu przetwórczego nie później niż 2 godziny po doju - urządzenia
chłodnicze nie są wymagane. Jeśli mleko dostarczane jest raz na 24 godz.-
wymagane jest schładzanie do temp. Nie większej niż 8°C , jeżeli mleko
odstawiane jest rzadziej niż raz na dobę - temp. Schładzania powinna wynosić
max. 6°C. Pojemność zbiorników powinna być dostosowana do poziomu produkcji i
częstotliwości odbioru surowca.
- Agregat próżniowy dojarki i silnik agregatu
chłodzącego, jeżeli nie jest bezpośrednio przy zbiorniku chłodzącym powinny
znajdować się w pomieszczeniu oddzielnym od pomieszczenia do przechowywania
mleka.
- Pomieszczenie do przechowywania mleka musi być zabezpieczone przed
dostępem szkodników zwłaszcza gryzoni i owadów.
URZĄDZENIA DLA PERSONELU OBSŁUGUJĄCEGO
W pobliżu miejsca udoju powinna być zainstalowana umywalka z bieżącą ciepłą
wodą. O ile w kompleksie oborowym planuje się zainstalowanie toalety dla
personelu, musi być ona odizolowana od pomieszczeń do doju i przechowywania
mleka.
WYMAGANIA
OGÓLNE
Budynek produkcyjny powinien mieć wyjścia ewakuacyjne:
- w odległości nie przekraczającej 50 m. przy ściołowym
systemie utrzymania zwierząt, a przy bezściołowym 75 m.
- przy bezściołowym utrzymaniu, jeżeli obsada bydła i
trzody nie przekracza 15 sztuk, a owiec 200 sztuk, należy stosować co najmniej
jedno wyjście ewakuacyjne,
- w budynkach przeznaczonych dla większej liczby
zwierząt należy stosować co najmniej dwa wyjścia ewakuacyjne, a z pomieszczeń
podzielonych na sekcje - co najmniej jedno wyjście z każdej sekcji
- wrota i drzwi powinny zawsze otwierać się na zewnątrz
- przy utrzymywaniu zwierząt na płytkiej ściółce
konieczna jest płyta obornikowa o pow. 3,5m kw/DJP oraz szczelny zbiornik na
gnojówkę i wodę gnojową o pojemności 3 m. sześcienne/DJP
- przy utrzymaniu bezściołowym zaleca się zbiornik na gnojowicę o pojemności
11 m3/DJP. Zbiorniki o pojemności do 200 m3 muszą być zamknięte, a przy
większych pojemnościach zamkniętymi lub otwartymi.
6948061
1